DNEVNI

MOSTAR: Gosti usprkos pandemiji i dalje dolaze u Stari grad

Tradicionalno, pa i u vremenu pandemije COVID-a 19 stara jezgra Mostara je među najposjećenijim mjestima u Bosni i Hercegovini. Iako su na snazi mjere i preporuke koje ne idu u prilog turistima, jučer smo ih oko podneva u ovom dijelu Mostara susreli nekoliko desetina.

Uspjeli smo razgovarati sa nekima, i to su uglavnom bili gosti iz bh. gradova ili iz gradova susjednih zemalja. Oni su prema riječima turističkih djelatnika s kojim smo jučer razgovarali, uspjeli donekle spasiti sezonu. Zarada je bila taman onolika da bi se moglo preživjeti do proljeća.

Čekaju strance i bolje dane

Djelatnici koji žive od turizma vjeruju kako će se s proljećem otvoriti granice, te kako će konačno nakon godine u mukama, i oni vratiti pristojne zarade, ponovno zaposliti ljude, te ponovno početi živjeti normalno.

Mostar je grad koji živi od turizma, kaže nam, susretljiva vlasnica restorana tik uz Stari mos Enisa Bašić.

– Imate još nešto gospodarstva poput proizvodnje PVC otvora, djelatnike u javnim kompanijama i one koji su na proračunu. Mi ostali živimo od ugostiteljstva i turizma. I mi smo najviše pogođeni pandemijom, kaže nam.

Upitali smo je i kada očekuje povaratak turista u punom kapacitetu.

– Teško je predvidjeti. Nadam se što prije. Danas, kao što vidite, imamo goste iz BiH, Hrvatske, Srbije i to je to. Oni dođu, nešto i potoše posebno kod nas koji imamo restorane, međutim to nije ni približno sezonama u kojima smo imali goste iz inozemstva, dodaje.

Vlasnik prostora u kojemu se nalazi njezin restoran je Grade Mostar. Ističe kako je najamnina umanjena za 20 odsto do nove godine, kao i da su kirije za vlasnike suvenirnica dotad upola manje.

– Svaka olakšica u ovom vremenu dobro dođe, međutim to nas ne spašava. Nismo baš navikli na veliku pomoć vlasti, dodaje.

Živimo od optimizma

Njezina kolegica Liljana Borovac obradovala se turistima, iako od njih jučer nije imala veliku korist.

– Naši ljudi manje troše nego stranci. Ipak, sretna sam kada vidim ljude u Starom gradu. Osjećaj je bolji, kako god da okrenete. Nadam se da će doći bolji dani za sve. Hoće – moraju, kaže oprimistično.

Razgovarali smo i s Darijom koji je s djevojkom došao iz Splita.

– Ovdje sam po prvi put i veoma sam zadovoljan onim što vidim. Prije svega – lijepo je, ponuda je dobra… Slično kao kod nas u Splitu, rekao nam je, napominjući kako na granici Hrvatske i BiH nije imao problema prilikom prelaska.

U Turističkoj zajednici HNŽ-a kazali su nam da je sezonu donekle spasio dolazak gostiju iz regije, kao i da je ona u 2019. praktično trajala od početka do kraja godine. Posljedice su, ističu, velike, međutim iz ove kože se ne može. U narednim mjesecima naglasak će, najavljuju, biti na zimskom turizmu.

J.S

VEZANO

MOSTAR: Parking skuplji od telefona, komunale i vode

urednik

Mališani u HNŽ od utorka u vrtićima

urednik

USPJEH LANE PUDAR: Povijesni rezultat koji je još jednom naglasio nebrigu Mostara o svojim sportašima

urednik