DNEVNI Mostar

Mostar ima najgoru zračnu luku u regiji

Zračne luke diljem Adria regije opslužile su 8.571.957 putnika tijekom prve polovine 2022. godine. Beograd je premašio dva milijuna putnika, dok su Priština i Zagreb imale nešto više od milijun putnika. Od 21 zračne luke u ovoj regiji, sarajevska je zauzela sedmo mjesto s preko pola milijuna putnika u prvoj polovini ove godine.

Druga najprometnija bh. zračna luka je Tuzla s 180 tisuća putnika. Slijedi Banja Luka s preko 120 tisuća te zračna luka u Mostaru s 1.307 putnika, piše Bloomberg Adria. Kao najmanje prometna zračna luka u Adria regiji i kao izraziti teret proračunima u BiH, zračna luka Mostar godinama bilježi gubitke. Zemljopisno gledajući luka se nalazi između tri izrazito prometne zračne luke, Sarajevo, Split i Dubrovnik. Udaljena je 45 minuta vožnje automobilom od Jadranskog mora. Nalazi se nedaleko od Međugorja. Raspolaže s povoljnim vremenskim uvjetima. Međutim, unatoč nabrojanim prednostima ona i dalje bilježi izrazito slabe brojke. Mostar više nema redovnih letova nakon povlačenja Eurowingsa. Tek je u srpnju počeo viđati značajnije charter operacije. Ako pogledamo podatke za lipanj 2022., zračna luka u Sarajevu rangira kao 135. u Europi po broju putnika za taj mjesec. Promet zrakoplova u zračnom prijevozu u periodu od travnja do lipnja 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine manji je za 16,2, priopćio je Federalni zavod za statistiku.

U istom razdoblju zračni kilometri u zračnom prijevozu u odnosu na 2021. manji su za 15,3 posto. Beogradska zračna luka Nikola Tesla zadržala je poziciju najprometnije, svrstavši se među prvih osamdeset na kontinentu, a slijede je Priština i Zagreb. Ljubljana, Tivat i Mostar bilježe najsporiji oporavak s glavnim slovenskim pristupom na 44,6 posto razine prometa prije Covida, Tivat na 44,9 posto i Mostar na samo 15,4 posto, priopćio je Ex Yu aviation. Ljubljana se još uvijek nosi s posljedicama bankrota Adria Airwaysa, dok je Tivat teško pogođen tekućim sukobom u Ukrajini i europskom geopolitikom, zbog čega gubi turiste iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Tijekom lipnja, BiH, Kosovo i Albanija bila su jedina Adria tržišta čiji su brojevi premašili one prije globalne zdravstvene krize, dok su Sjeverna Makedonija i Srbija bile blizu postizanja pariteta. Slovenija je, pored Ukrajine i Bjelorusije, bila najlošije europsko tržište, a slijede je Finska, Bugarska i Češka. Beograd i Split rangirani su među 100 najboljih zračnih luka na kontinentu tijekom mjeseca, na 78. odnosno 92. mjestu, a blizu su Dubrovnik, Zagreb i Priština. Zadar je tijekom lipnja pretekao Sarajevo, Podgoricu i Ljubljanu, potaknut iznimnim rastom linija Ryanaira iz grada.