DNEVNI

Mostar ima spreman izolatorij

Tijekom prvog vala pandemije COVID-a 19 u našoj zemlji gotovo svi gradovi i općine s većim brojem zaraženih, a na osnovu odluka kriznih stožera, organizirali su izolatorije za eventualne slučajeve eskalacije stanja na terenu.

U Širokom Brijegu, to je primjerice, bila sportska dvorana, u Konjicu motel, a u Mostaru objekt u naselju Rodoč, dok je govora bilo čak i o hotelu Ero. Na sreću do svibnja kada se krenulo s ublažavanjem mjera izolatoriji su uglavnom ostali prazni ili se u njima zabavio manji broj osoba s virusom ili s prijetnjom COVID-a 19.

Raste broj zaraženih

Kada su objekti zatvarani nije se moglo naslutiti da će tri mjeseca kasnije korona uzeti mnogo veći zamah u cijeloj zemlji, pa i na području Hercegovačko-neretvanske županije, zbog čega se ponovno ozbiljno razmišlja o zgradama za ovu namjenu.

– Izolatorij u Mostaru je spreman i može se otvoriti odmah ukoliko stigne naredba od Ministarstva zdravstva HNŽ-a, potvrđeno je jučer iz Doma zdravlja Mostar.

U Kriznom stožeru Civilne zaštite HNŽ-a podsjećaju kako su, svjesni opasnosti od COVID-a koja je povećana s rastom broja zaraženih, još prije dva tjedna uputili dopise svim jedinicama lokalne samouprave o obveznosti organizacije izolatorija za slučaj pogoršanja stanja u pogledu pandemije.

– Grad Mostar kao jedinica s najvećim brojem stanovnika i središte županije ponovno je odredio i pripremio prostor u Rodoču u kojemu će biti izolatorij za slučaj potrebe. Ne smijemo ništa prepuštati slučaju. Situacija je zasad pod kontrolom u svim općinama i nadamo se da će tako i ostati. Ubuduće stožeri u gradovima i općinama moraju voditi brigu o ovim prostorima, rekao nam je glasnogovornik Civilne zaštite Pero Pavlović.

Dom zdravlja Mostar duži period ima osposobljen i stručni tim sačinjen od liječnika i ostalih medicinskih radnika koji su također u stanju pripavnosti – spremni za slučaj povećanja broja oboljenja.

Izbjeći crni scenarij

Ravnatelj Doma zdravlja Mario Kordić nedavno je govoreći za naš list apelirao na građanstvo da se maksimalno pridržava uputa i izrečenih mjera od strane nadležnih zavoda i stožera, a sve s ciljem kako bi se suzbilo dalje širenje bolesti. Cilj je, kako kaže, da se izbjegnu talijanski i španjolski scenariji, odnosno da se ne preopterete bolnički kapaciteti, a što bi dovelo do ogromnih problema za zdravstvene sustave kakvi su u Bosni i Hercegovini.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u ovom trenutku se trenutno liječe 24 bolesnika, od kojih su jedan na neinvazivnoj, dva na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilnog stanja.

D. A.

VEZANO

DIVANHANA Mnogo smo sretni zbog koncerta u Mostaru

urednik

SDP i NS potpisali ‘Mostarski sporazum’

urednik

Mostarska bolnica dobila opremu vrijednu 202.000 eura

urednik