DNEVNI IZBOR UREDNIKA

MOSTAR NAKON IZBORA Bit će bolje, ali kada?

Lokalni izbori vratili su se Mostaru. Točnije vratili su ih vladajući nakon što su osam godina što zbog komfora i proračuna, vjerojatnim prešutnim dogovorima odbijali ili izbjegavali učiniti.

Na koncu je uslijedila presuda Suda u Strasbourgu nakon što se Irma Baralija odvažila tužiti državu, ali ovog puta uz nalog i rok za razliku od ranijih presuda Sejdić-Finci, Pilav ili Zornić…

U momentu kada je ovaj tekst nastajao nije bilo poznato tko će činiti novi saziv budućeg Gradskog vijeća, niti tko bi mogao dati budućeg gradonačelnika, ali se o onomu što nas vjerojatno čeka i starim problemima dalo diskutirati satima i danima.

Brojni problemi na čekanju

Ovi izbori bili su nešto drugačiji od ranijih, tim prije što su bili izdvojeni od onih u ostalih jedinicama lokalne samouprave, pa je očekivano i pozornost Međunarodne zajednice, nevladinog sektora i promatrača bila veća. Kampanje su bile uglavnom fer i bez niskih udaraca, a svele su se na ulične akcije i Facebook aktivizam, dok se prešutno jučerašnja utrka nastojala svesti na borbu dvaju dominirajućih naroda u gradu za fotelju gradonačelnika.

Kada bismo upitali političke analitičare kojih je s posljednjim izborima manje (mnogi su zauzeli mjesta na listama), sasvim sigurno svi bi u fokus stavili stare probleme i kazali da će bez obzira tko bude činio Gradsko vijeće, budućnost Mostara morala biti bolja od prošlosti, naročito tijekom minulih osam godina.

Investicija je, znano je svima, s izostankom Vijeća bilo mnogo manje, brojne institucije nisu ni izbliza funkcionirale na način kao u uređenim gradovima, a svakako u prvi plan stavljen je dugogodišnji problem komunale.

Podsjećamo, Mostar danas broji pet komunalnih poduzeća, ali ni to nije dovoljno da bi se moglo kazati da je uređen i čist grad. Drugi ogroman problem je deponija Uborak, koja prema tvrdnjama građana na sjeveru brojnima zagorčao život, dok je svakako najnoviji problem koji je “talasao” – problem kolektora. Podsjećamo, novi pročistači sa svakom obilnom padalinom potope ulice grada.

Značajan problem predstavlja i nefunkcionalnost Zračne luke, čiji je menadžment, čini se, u prošlosti više bio orijentiran na zaposlenja kadrova s iskaznicama vladajućih stranaka, nego načinom na koji bi privukao inozemne avio kompanije i turiste da slijeću upravo u Mostar.

Pandemija je promijenila svijet, pogodila je snažno i avio promet, pa je on u mostarskoj Luci posljednjih mjeseci minoran, da ne kažemo da ga nema nikako.

Pred novom vlašću, tako je, već je jasno mnogo problema. Novca ruku na srce ne nedostaje, ali je ipak pitanje da li će se on usmjeravati na stvarne probleme ili će služiti sumnjivim projektima na kojima bi vjerojatno dio kolača odlazio i u džepove stranačkih moćnika čija smo imena mogli pronaći i na nedavnim listama.

Nužna revizija rada gradske uprave

Pred novim gradonačelnikom tko god on bio i iz koje god političke stranke dolazio, također je ogroman posao. Stranke oporbe najavile su da će njihovi budući vijećnici odmah na početku tražiti kvalitetne revizije u Gradskoj upravi, što bi bio temelj njihovog daljeg djelovanja, a dio njih najavio je i detaljnu analizu uposlenih, tvrdeći da danas najmanje dvije stotine uposlenika Grada prima plaće, a u suštini ne radi ništa.

Ideja za kolektore, gradske ruševine i problem deponije je mnogo. Posebno će zanimljivo biti kako će se ponašati nova vlast po pitanju Uborka, znajući da su ranije pokrenute određene stvari s mrtve točke poput iznalaženja novih lokacija za deponiju.

Također, Bulevar i dio Titove ulice danas su u katastrofalnom stanju u što nas je uvjerila i nedavna nesreća kada je dio nekadašnje zgrade Nama pao na prolaznika i teže ga ozlijedio.

Ranije su čelni ljudi grada govoreći o ovom problemu uglavnom tvrdili kako zbog nepostojanja Gradskog vijeća ne postoji način da se otklone imovinsko-pravne prepreke koje stoje na putu obnove. Dakle, s novim Vijećem, ako je vjerovati ranijim obećanjima, za očekivati je početak obnove do samoga kraja.

Uostalom, hotel Ero u budućnosti bi trebao posti dom Vlade HNŽ-a, a Staklena banka – Dom federalnih institucija u Mostaru, što će ako se ispuni dodatno uljepšati centar grada.

Sporni nazivi ulica

Jedan od problema na kojima nova vlast također može odmah započeti raditi su i izmjene spornih naziva ulica, o kojim je također mnogo diskutirano posljednjih godina. Na koncu, mnogo je raznih obećanja koja smo mogli čuti od posebice od onih koji su do danas činili gradsku vlast, pa ostaje da vidimo prije svega hoće li i dalje imati kapacitet u Vijeću da sve to ispune. 

Ono što se može pretpostaviti je nova trakavica oko izbora gradonačelnika, što smo imali i 2008. godine. Također, u sporazumu HDZ-a i SDA iz lipnja, a koji je vodio do izbora, dvije stranke obvezale su se na izmjene Statuta Grada, što već je jasno neće podržati recimo stranke sadašnje oporbe.

Bez sumnje, tek sad slijedi cirkus kakav odavno nije viđen. Živi bili, pa vidjeli.

J. S.