DNEVNI Mostar

MOSTAR Tražiti novu lokaciju za deponiju je (ne)realno

Prije nešto više od godinu, 10. lipnja 2021, Gradsko vijeće Mostara održalo je tematsku sjednicu na temu Regionalna deponija Uborak. Nakon rasprave započete izlaganjem gradonačelnika Marija Kordića, koji je istaknuo kako je to jedna od glavnih tema i gorući problem u Mostaru, a u kojoj su sudjelovali i predstavnici gradske administracije, Javnog poduzeća Deponija, tvrtke Enova koji su prezentirali plan prilagodbe, Fedralnog ministarstva okoliša i turizma, Udruge građana “Jer nas se tiče“ i vijećnika, na koncu su donesena tri zaključka.

Prvi je da se u proceduri izmjena i dopuna Prostornog plana Mostara odredi nova lokacija za deponiranje otpada u Mostaru, a “ako bude potrebe prema višim razinama vlasti se iniciraju izmjene i dopune prostornih planova HNŽ-a, FBiH i BiH u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje”.

Obećanja

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, zaključak je pojasnio riječima: “Kada nađemo novu lokaciju moramo tražiti izmjenu Prostornog plana kako bismo u prostorni plan uvrstili tu lokaciju predviđenu za deponiranje”.

Drugi zaključak se odnosio na financije potrebne za plan prilagodbe i zatvaranje deponije. Sukladno trećemu gradonačelnik je trebao formirati radnu skupinu koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove i Gradske uprave, te vanjski suradnici iz oblasti zaštite životne sredine, ekologije, vodoprivrede i šumarstva, a koja bi izvršila analizu prezentacija i Gradskom vijeću predložila najpovoljniju opciju, a koja bi bila u skladu sa Strategijom upravljanja otpadom Federacije BiH. Zadatak radne skupine bio je i pratiti daljnje aktivnosti na deponiji, posebno po pitanju provođenja plana prilagodbe i upravljanja otpadom o čemu bi kvartalno izvještavali Gradsko vijeće.

Godinu nakon sjednice i usvojenih zaključaka, evidentno je da je sva energija usmjerena na obezbjeđivanje sredstava za provođenje plana prilagođavanja, kao i da je prvi zaključak – onaj o novoj lokaciji za deponiju – potpuno ignoriran.

– Grad Mostar pristupio je izradi prostornog plana u kojem se između ostalog razmatra i tema oko nove lokacije. Ako mi danas nađemo novu lokaciju, slijede studije o adekvatnosti i to je proces od tri ili šest mjeseci. Sve bi potrajalo par godina. Zato je važno da proces zatvaranja i sanacije počne danas, a u tih pet godina ćemo se baviti i novim deponijskim poljem. U razgovorima sa strukom ustvari tek trebamo vidjeti da li je to novo deponijsko polje ili spalionica odnosno neka druga deponija. Sve će biti jasnije kada župnaijska i federalna razina vlasti donesu plan o upravljanju otpadom kojeg nemamo. Nemamo ni jasan smjer kojim će to ići za pet godina. U tom kontekstu tražiti od Grada da donese novu lokaciju je zahtjev za koji znaju da ne možemo ispuniti i to je dobilo političku dimenziju i preraslo u nadmudrivanje. Ušli smo debelo u u ljeto, rekao je prije tri dana gradonačelnik Mario Kordić.

U Udruzi “Jer nas se tiče“ suglasni su kako je nemoguće lokaciju iznaći za tri mjeseca, uz napomenu kako je ipak prošla cijela godina, a da lokalna vlasti nije započela raditi na problemu koji je navela kao prioritetan u zaključku tematske sjednice.

– Nismo mi odgovorni za ovo stanje kakvo jeste trenutno. Vidjeli smo, a to je potvrdio i u izjavi sam gradonačelnik, da nije ništa rađeno. Oni jesu tražili od Ministarstva okolinsku dozvolu, usuglašavali plan prilagodbe, međutim mi u te aktivnosti nismo uključeni. Potrošli su godinu. On kaže kako je potrebno tri mjeseca da se iznađe nova lokcija. Pa dok se dobije suglasnost viših istanci – još tri, mjeseca. Oni su potrošili godinu, a ništa nisu uradili. Nije do udruge, to je nerad Gradske uprave. Gradonačelnik tvrdi kako se to ne može uraditi za tri mjeseca. I naravno da ne može, ali za godinu se moglo sve uraditi i pripremiti. Do njih je što nije ništa rađeno i urađeno, rekao je aktivist Nijaz Hodžić.

Tužbe

Kordić je na konferenciji za medije u Vijećnici ukazao na brojne ustupke koje je Grad napravio aktivistima.

– Njihovi uslovi u početku bili su da povučemo tužbu i mi smo je povukli. Pa su tražili da donesemo zaključak da će se depnija zatvoriti za pet godina, pa je isti donesen. Nakon svakog sastanka sam lobirao da im se udovolji u dobroj vjeri da prepoznaju da su nam namjere iskrene. Nažalost, s njihove strane dolazi zahtjev koji u ovom momentu nije realan. Nadam se da će Kantonalni sud u Sarajevu prepoznati urgentnost situacije i donijeti pravolijek, jer tužbe koje su podnijeli protiv Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, nemaju osnove, komentirao je Kordić.

Udruga “Jer nas se tiče“, bez obzira na apele vlasti i Kordićeve tvrdnje nema namjeru odustati od tužbi.

– Nama su tužbe jedini spas. Kada završi ova, ako ne bude u našu korist, mi ćemo nastaviti pravni put. A oni neka troše priče na optuživanja, a ne rade svoj posao. Sami će sebe dovesti u situaciju da nemaju gdje odložiti smeće i tako će sami sebe blokirati, poručio je Hodžić.

Ambasade i EBRD će se uključiti u rješavanje ovog problema, te je za očekivati konačni napredak. Sastanak će se održati narednog tjedna.

H. Ž.

VEZANO

Mostarka kreirala aplikaciju za pomoć nakon moždanog udara

urednik

UABNOR: Dokle je došla istraga o devastaciji Partizanskog groblja?

urednik

Irma Baralija odgovorila Andreju Plenkoviću

urednik