DNEVNI Mostar

Mostarci traže da se zatvori Uborak

Aktivisti Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“ organizirali su u subotu ujutro prosvjednu šetnju pod sloganom „Koracima za sutra bez otpada“ kako bi još jednom skrenuli pažnju na problem mostarskog odlagališta komunalnog otpada Uborak.

Aktivisti su ponovili ključne zahtjeve upućene vlastima Grada Mostara, a to su: zatvaranje deponija Uborak, zatim sveobuhvatna sanacija deponija s ciljem ublažavanja negativnih posljedica po okoliš i lokalnu zajednicu i određivanje nove lokacije koja je u skladu sa suvremenim ekološkim standardima.

„Udovoljavanje ovim zahtjevima bi značilo konačno opredjeljenje Grada Mostara ka zaštiti njegovih građana i građanki i prestanak ugnjetavanja aktivista Inicijative i gušenja njihove borbe“, poručili su aktivisti.

– Mi koji živimo u neposrednoj blizini deponija Uborak svjedoci smo njenog štetnog djelovanja na naš okoliš, zdravlje i ukupnu kvalitetu života. Mi dižemo glas protiv dugogodišnjeg ignoriranja gorućeg problema Grada Mostara i smatramo da građani Mostara zaslužuju bolje. – izjavio je Edhem Čustović, predstavnik Inicijative.

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” poziva vlasti Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponija Uborak. Današnja prosvjedna šetnja je kolektivna molba za bolje sutra, gdje je dobrobit svih stanovnika na prvom mjestu, navodi se u priopćenju.

Aktivisti i mještani okolnih naselja već godinama traže zatvaranje i sanaciju regionalnog odlagališta komunalnog otpada „Uborak-Buđevci“, smještenog sjeverno od Mostara.

Gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, u više je navrata iskazala svoju posvećenost rješavanju ovoga problema, ali, naglašavaju, kako se radi o dugotrajnom i skupom procesu koji zahtjeva uključivanje viših razna vlasti u njegovo rješavanje.