DNEVNI OSTALI SPORTOVI

Mostarci žele nastavak, Salines protiv

Poput nogometaša u Bosni i Hercegovini koji nestrpljivo čekaju vijesti o datumu nastavka natjecanja u Premijer ligi i ostalim nogometnim rangovima, i futsal igrači još uvijek su u neizvjesnosti, te ne mogu pretpostaviti kada bi moglo doći do nastavka natjecanja u Premijer ligi. Na čelu ljestvice je Salines iz Tuzle, a u stopu ga prati Mostar SG Staklorad. Podsjećamo, nakon regularnog dijela sezone, najboljih šest momčadi bi prema ranije utvrđenom pravilniku i kalendaru, trebali nastupiti u doigravanju za prvaka, pa bi potencijalno i šestoplasirana momčad na koncu mogla biti šampion. Zbog toga se postavlja pitanje da li bi bilo pošteno prekinuti natjecanje i već sad proglasiti šampiona, što je urađeno u nekim dvoranskim sportovima u zemlji. Raspoloženje u bh. klubovima po ovom pitanju očekivano je dijametralno suprotno i u skladu s pozicijom na ljestvici. Mostar SG Staklorad brani naslov i juri četvrtu u nizu Ligu prvaka, pa u ovom klubu s razlogom priželjkuju da se sezona nastavi. Član Upravnog odbora Alen Đuliman ističe da je to jedino pošteno rješenje.

– Što god da Nogometni savez BiH i UEFA odluče, mi ćemo poštovati, međutim smatramo da obzirom na sve okolnosti, ne bi bilo pošteno prekinuti sezonu. Do kraja regularnog dijela preostala su tri kola, tu je i Play of, tako da bi u slučaju prekida skoro svatko bio zakinut. Salines jeste lider, međutim oni još uvijek nisu gostovali u regularnom dijelu u našoj dvorani, a podsjetit ću i kako bodova razlika u njihovu korist u ovom trenutku iznosi svega dva boda, kaže Đuliman.

Aktualni osvačaj Kupa BiH, Zrinjski iz Mostara nema šampionske ambicije u ovom trenutku, ali prvi čovjek kluba Zdravko Čagalja smatra da Plemići bez problema mogu nastupiti u doigravanju za prvaka, što bi nakon turbulentnog perioda svakako bio uspjeh za klub.

– Sigurnost svih sudionika je na prvom mjestu. Dakle, zdravstvene službe se moraju poštivati. Sačekat ćemo svakako preporuke Nogometnog saveza, odnosno UEFA i FIFA. Njihov stav je da tablice do 7. kolovoza moraju biti gotove. U ovom momentu izgledno je da se sezona nastavi, ali sve naravno neće ovisiti o nama. Uskoro bi trebala uslijediti video konferencija, pa ćemo vidjeti, dodaje.

U Futsal klubu Salines smatraju da se sezona zbog nastale situacije mora prekinuti, a prvak proglasiti na osnovu trenutne tablice. Menadžer Dženan Muminović podsjeća da su u nekim dvoranama u BiH u međuvremenu bili izolatoriji ili su one za ovu namjenu bile unaprijed predviđene.

– Nije realno da se sezona nastavi, jer svima je zdravlje igrača i ostalih sudionika natjecanja na prvom mjestu. Naše želje su da se nastavi igrati, ali je realno teško očekivati da do toga dođe. Da je riječ o stadionima ili otvorenim prostorima bilo bi logično nastaviti, međutim u našem slučaju radi se o dvoranama u kojima bismo bili u velikom riziku. Mi smo svakako spremni na obje opcije, a vjerujemo i kako će Savez donijeti ispravnu odluku, izjavio je Muminović.

Iz Nogometnog saveza BiH poručeno je da će se i u ovom slučaju zajedno sa klubovima iznaći najbolja rješenja kada je u pitanju nastavak natjecanja, ali uz detaljno sagledavanje aktuelne situacije vezane za pandemiju COVID-19, kao i preporuka UEFA i FIFA o daljim aktivnostima. Na prvom mjestu je, ističu, zaštita zdravlja igrača, navijača i ostalih sudionika natjecanja pod okriljem NSBiH.

Prije dvadeset dana predstavnici svih klubova Premijer lige, održali su video sastanak sa predstavnicima Nogometnog saveza, a u međuvremenu održan je i video seminar za sudije Premijer lige. Diskutiralo se o situacijama iz prakse sa UEFA-inih video klipova. U ovom trenutku na vrhu tablice izdvojili su se Salines sa 38 i Mostar SG Staklorad sa 36 bodova. U slučaju nastavka imali bismo možda nikad neizvjesniju završnicu Premijer lige.

VEZANO

Zrinjski: Bez Barbarića na Olimpiju

urednik

Žižović krupnim riječima zazvao iskupljenje

urednik

Fustal: Aladžić poziva na oprez

urednik