DNEVNI LOKALNO

Mostarska privatna poliklinika započela serološka testiranja na Covid-19

U Hrvatskoj je ovih dana su započela serološka testiranja građana kako bi se ustanovilo kolika je stvarna prokuženost stanovništva virusom Covid-19.
Slična testiranja već su poduzela ili uskoro planiraju gotovo sve ozbiljne zemlje, kako bi se mogle na osnovu dobijenih podataka što bolje pripremiti za eventualno ponovno pojavljivanje pandemije u nekom idućem razdoblju.
Ovakva testiranja mogla bi biti jako važna i s obzirom na najave iz određenih zemalja da će otvoriti granice samo za one putnike koji budu imali potvrdu o testiranju na Covid-19. U Bosni i Hercegovini vlasti čak ni stidljivo ne spominju takvu mogućnost u skorije vrijeme, iako je čak i laicima potpuno jasno zašto bi se ozbiljnija serološka testiranja, kao i drugim zemljama, morala provesti u skorije vrijeme.
No, ako neće državne i javne ustanove – hoće one privatne.

Naime, mostarska poliklinika Vitalis započela je provođenje takvog testiranja. Naravno, u privatnim aranžmanima i uz prethodnu najavu. U svojoj objavi na Facebook stranici naveli su proceduru, ali ne i cijenu.
Serološko testiranje je metoda kojom pretražujemo krv/serum/plazmu osobe na prisutnost antitijela na koronavirus infekciju. Antitijela koja analiziramo su IgG i IgM, te ovisno koja su prisutna u uzorku krvi određujemo da li je osoba prebolovala infekciju koronavirusom (simptomatski ili asimptomatski) ili se trenutno nalazi u stanju aktivne bolesti – rekli su u svojoj objavi na svojoj Facebook stranici.
Iz Vitalisa navode da su prednosti testiranja kod njih da su rezultati su gotovi isti dan, da se mogu ponavljati više puta i da daju mogućnost praćenja razvoja bolesti
Kako kažu, poželjno je nakon prvog testiranja zbog veće preciznosti, a ukoliko je rezultat negativan, ponoviti testiranje za nekoliko dana. Pozitivne rezultate treba potvrditi i drugim metodama, prvenstveno PCR metodom ili MSCT dijagnostikom pluća, navode iz ove mostarske privatne poliklinike.

⚠️Od sada serološka testiranja na COVID-19 (Corona virus) i u Poliklinici Vitalis.⚠️Serološko testiranje je metoda…

Gepostet von Poliklinika Vitalis am Mittwoch, 6. Mai 2020

VEZANO

U mostarskim domovima zdravlja zaraženi liječnici, medicinska sestra, tehničar…

urednik

Autoceste FBiH demantiraju da su stanovnici kod Mostara nezadovoljni i ugroženi

urednik

Biskup Petar Palić uputio božićnu čestitku (VIDEO)

urednik