BIH DNEVNI ZDRAVLJE

Mostarskoj nedonoščadi nedostaje još terapeut

Udruga za nedonoščad Mostar, inače prva ove vrste u Bosni i Hercegovini, nakon dvije godine rada od Grada Mostara dobila je na upotrebu prostorije, koje se nalaze uz zgradu Studentskog doma Dompes.

Važan je to korak u radu udruge koja je nastala na inicijativu majke nedonoščeta Ivane Ivanković. Ona je inače i predsjednica Udruge. Zahvalna je Gradu Mostaru, a ističe i kako je objekt koji su dobili na korištenje, ustvari bio takozvani “row-bau”, i koji su u Udruzi uz pomoć prijatelja uspjeli dovesti do razine da se u njemu mogu odvijati sve potrebite aktivnosti.

– Postojimo dvije godine, a tek smo dobili prostorije. Dobri ljudi su pomogli, netko novcem, netko besplatnim radom na izradi i opremanju protora, a netko i drugim donacijama. Danas imamo prostorije i to je zaista važan korak za udrugu, ističe Ivanković.

Borba za svako dijete

Dio opreme za razvoj i njegu djece donijela je sama iz svog doma. Pomogle su i ostale članoce. Inače, Udruga broji pet članica i u potpunosti je neprofitna organizacija.

– Sve radimo volonterski. Ideja za osnutak udruge potekla je od mene, jer sam osobno već deceniju majka nedonoščeta. Sve je krenulo nakon razgovora s glavnom sestrom u bolnici, s kojom sam se redovito susretala zbog tretmana za moje dijete. Zasukale smo rukave i počele raditi. Rezultati rada već se vide, ali vjerujem kako je ovo samo jedan korak. Pred nama je još dosta posla, najavljuje.

Ističe i kako djeca odnosno obitelji koje imaju nedonoščad nisu obespravljeni, ali i da bi im zdravstveni sustavi u zemlji trebali ili morali biti više naklonjeni.

– Smatramo da je nedovoljno vremena posvećeno ovoj djeci. Na odjelima za fizikalnu terapiju imamo po pola sata na raspolaganju, a to je premalo. S ovom djecom se mora raditi potpuno i kontinuirano. Ako ono ne dobije sve što u ovom dobu treba, onda je kasnije sve teže. Jako važan je i rani razvoj djeteta, a naša zadaća ili cilj su da javnost upoznamo što sve prije vremena rođena djeca moraju imati kako bi se razvijala. Naša želja je da imamo na odjelima za fizikalnu terapiju makar po sat vremena za svako dijete i da terapije budu učestalije. Ako se izborimo, to bi bio uspjeh, dodaje Ivanković.

Prvi idući korak koji žele poduzeti u udruzi je iznalazak novčanih sredstava za plaćanje terapeuta koji bi skrbio o mostarskoj nedonoščadi.

– Nije problem naći terapeuta, koliko je problem iznaći novac da se on plati. Radit ćemo u budućim danima i mjesecima na tomu. Prostorije imamo, opremu imamo, još nam to nedostaje. Dalje će sve ovisiti od novca, borit ćemo se, a nadamo se da ćemo imati i dalje pomoć i potporu prijatelja, a naravno I institucija, kazala je Ivanković.

Hobotnica i slikovnica

Pored novih prostorija na nedavnoj svečanosti predstavljena je i pletena hobotnica, kao i slikovnica pod nazivom “Zagrljaj pletene hobotnice”.

Riječ je o projektu koji je zamišljen kao edukacijsko sredstvo koje će javnosti približiti značaj otkrića danskih liječnika koji su dokazali dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta, kao i novinu u svijetu dječje književnosti.

Smatra se da, kad beba ručicom uhvati krak hobotnice, to na nju djeluje umirujuće. Roditelji su oduševljeni projektom, posebice kroz slikovnicu koja priča o prijevremeno rođenom djetetu i njegovoj borbi kroz život.

Slikovnica s ilustracijama jako je zanimljiva, dok, zahvaljujući pletenoj hobotnici, postoji manja mogućnost nekontroliranog hvatanja cjevčica u inkubatoru koje su životno važne za nedonošče.

H. Ž.