DNEVNI

MUP HNŽ-a istražuje tko je ostavio fotografije poginulih branitelja u smeću

Piše: V.S.Herceg

Kraj kontejnera u mostarskom naselju Rudnik bačena su dva panoa s fotografijama poginulih branitelja specijalne policije HR H-B. Nakon što je fotografija ovog prizora objavljena u medijima, uslijedile su brojne osude i kritike.

U nekim od njih traži se i smjena ministra MUP-a HNŽ-a Slađana Bevande, ali i predsjednika Vlade Nevenka Hercega, pa čak i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i ujedno predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

No, promptno su reagirali i iz policije gdje tvrde kako je već pokrenuta istraga o tome je li ovaj čin nepoštovanja urađen iz nemara, krajnje nepažnje ili je pak bila namjera.

Panoi s fotografijama poginulih branitelja bili su postavljeni na zidu Policijske uprave Mostar, a nakon objave fotografije gdje su bačeni u smeće, pokupili su ih ogorčeni članovi Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Mostar i odnijeli u svoje prostorije.

“Sramotan čin koji zaslužuje odgovore i reakcije”

Među prvima su reagirali iz Udruge specijalne policije ‘Munje’ Mostar: “Kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR HB pitamo se kome smetaju slike poginulih policajaca? Nameće se i drugo pitanje, ako slike poginulih smetaju kako se tek gleda na nas žive, jesmo li mi problem ovog društva?”.

Iz ove Udruge traže hitne odgovore nadležnih iz MUP-a HNŽ-a.

-Tko je i po čijem nalogu to učinio? Tražimo javno očitovanje nadležnih ljudi iz MUP-a HNŽ-a o ovom sramotnom činu. Ako su fotografije poginulih policajaca već nekom zasmetale, trebale su biti ustupljene muzeju HVO-a ili nekim drugim institucijama ili udrugama koje baštine sjećanje na Domovinski rat. Smatramo da smo nakon ovog sramotnog čina barem zaslužili dobiti odgovore na postavljena pitanja: Tko? Zašto? Po čijem odobrenju?, javno pitaju iz Udruge specijalne policije ‘Munje’ Mostar, ali i traže jasnu reakciju političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Poručili su kako će ustrajati na odgovorima za svoja pitanja za koja su nadležnima dali “razuman rok”, ili će, u suprotnom pozvati i druge udruge da im se priključe.

Hrvatska zvona traže ostavke

-Zgroženi do nevjerice fotografijom s portala na kojima su vidljive uramljene fotografije poginulih branitelja specijalne policije HRHB, koje su očito bile spomen njihove žrtve na nekom počasnom mjestu najvjerojatnije, kako navode portali, u prostorijama MUP-a HNŽ-a, uz kontejnere sa smećem s očitom nakanom njihova nečasnog udaljavanja s počasnog mjesta u namijenjenu im sudbinu, reagirali su iz Udruge ‘Hrvatska zvona’ priopćenjem koje potpisuje predsjednik Udruge Marko Tokić.

Ističu kako su oni koji su to uradili, ali i oni koji su za to izdali nalog, izgubili ljudsko dostojanstvo te da ovim činom gaze po dostojanstvu mrtvih i živih branitelja.

-Stoga, zbog dostojanstva mrtvih i živih branitelja nužno je da osobe odgovorne za funkcioniranje institucija snose odgovarajuće posljedice. Iz navedenih razloga u ime udruge Hrvatska zvona, i ogorčenih građana, zahtijevamo smjenu ministra MUP-a HNŽ-a. Ukoliko ne dođe do smjene ministra MUP-a, zahtijevamo smjenu predsjednika vlade HNŽ-a. Ako ne dođe do smjene ministra, ili predsjednika vlade, zahtijevamo ostavku Predsjednika HNS-a. Ako se ni krv branitelja ne poštuje, što je ostalo od naše slobode?, poručili su iz Hrvatskih zvona.

MUP pokrenuo istragu

Iz MUP-a HNŽ-a potvrdili su ovaj incident te poručili kako su otvorili istragu. Potvrdili su kako su panoi bili postavljeni u zgradi Policijske uprave Mostar, ali kako su sklonjeni “potpunom integracijom hrvatskog i bošnjačkog dijela MUP-a HNŽ-a”.

-Panoi s fotografijama su izrađeni i postavljeni u ratu i neposredno poslije rata u zgradi Policijske uprave Mostar. Potpunom integracijom hrvatskog i bošnjačkog dijela MUP-a HNŽ, panoi sa slikama su sklonjeni. Uprava policije, koja je jedino ovlaštena provoditi zakonom propisane mjere i radnje, već provodi opsežnu istragu radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog nemilog događaja. Istraga će obuhvatiti radi li se o nemaru, krajnjoj nepažnji ili pak namjeri, poručili su.

Istaknuto je kako MUP HNŽ iskreno suosjeća s obiteljima poginulih pripadnika policije te da razumije reakcije javnosti, kao i da će isti nakon provedenih istražnih radnji biti u potpunosti obavješteni o rezultatima istraga i počiniteljima.

Herceg: Tražim žurnu istragu

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, dr. sc. Nevenko Herceg jučer je najoštrije osudio nemili čin odbacivanja panoa s fotografijama poginulih pripadnika MUP-a HR HB, istaknuvši kako se ovim činom na ljudskom razumu neshvatljiv način vrijeđa čast i ugled poginulih branitelja te na posebno bolan način otvaraju rane obiteljima poginulih.

Na tomu tragu, predsjednik Herceg je od mjerodavnih u MUP-u HNŽ-a zatražio da se žurno poduzmu sve potrebne radnje kako bi se pronašli počinitelji ovoga nedjela i o svemu poduzetomu izvijesti javnost.

Herceg je, također, na ovu temu obavio razgovore s čelnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te obećao kako će do kraja ustrajati u rasvjetljavanju ovoga događaja, pronalasku počinitelja i utvrđivanju odgovornosti, priopćeno je.