DNEVNI

NA KOSOVU UBIJEN POLICAJAC I TRI NAPADAČA: U manastiru pronađeno oružje

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano jutros. Policajac je ubijen iz zasjede kada je na tri policijske jedinice iz Zvečana, koje su došle zbog ranije postavljene blokade od dva kamiona na mostiću pri ulazu u selo, otvorena vatra, objavila je kosovska policija.

Satima su se čuli pucnjevi i eksplozije, kažu mještani Banjske za Kossev, koji dodaju da se “vodio pravi mali rat”. Kosovski premijer Albin Kurti potvrdio je da sukobi i dalje traju te je za ubojstvo policajca iz zasjede optužio 30-ak napadača.

Naoružani napadači potom su upali u manastir u Banjskoj, a upad je osudila i Srpska pravoslavna crkva. Na lice mjesta stigao je velik broj pripadnika policajaca i specijalaca, a SPC je oko 19:15 izvijestila da su naoružane osobe napustile manastir. Policija je u konačnici upala i manastir. 

Eparhija raško-prizrenska obavestila je javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još oseća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samom manastiru.

“Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primijećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira”, navodi se u priopćenju.

Ubijena su tri napadača, a šestero ljudi je uhićeno. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je obraćanje za 20 sati.

Ministar policije Kosova: Uspostavili smo kontrolu, neki od uhićenih su članovi terorističke organizacije

Ministar unutrašnjih poslova Kosora, Dželjalj Svećlja, rekao je da je kosovska policija uspela da uspostaviti kontrolu nad teritorijom u Banjskoj. On je rekao da su do sada ubijena trojica napadača, da je šestoro uhapšenih, od kojih su dvojica ranjeni i u uniformi, i još četvorica koji su uhvaćena da pružaju podršku u operaciji preko radija.

„Stavili smo teritorij pod kontrolu. To je učinjeno nakon nekoliko uzastopnih borbi. Imali smo žrtvu. Operaciju smo izveli bez drugih žrtava. Imamo šestoro uhićenih, od kojih su dvojica ranjena u uniformi, a još četvoro koji su preko radija podržavali operaciju. Najmanje tri ubijena napadača su identificiriana i u transportu su”, rekao je.

On je rekao da je policija otkrila i veliku količinu municije, eksploziva, uniformi, logistike i hrane. „Kosovska policija je otkrila izuzetnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade, što je bila oprema za nekoliko stotina drugih napadača. Spremni su da naruše suverenitet Kosova“, dodao je ministar.

Svećlja kaže da neki od uhićenih pripadaju terorističkoj organizaciji „Civilna zaštita“. „Oni su uhvaćeni zahvaljujući žrtvi i posvećenosti kosovske policije. Ovo je teroristička grupa, jer su umiješani u teroristička djela. Neki od njih su identificirani kao deo Civilne zaštite“, rekao je.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da se hodočasnici u manastiru Banjska provjeravaju kako bi se policija uvjerila da nema infiltriranih iz terorističke grupe.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo, Viola von Cramon-Taubadel, poručuje da je potrebno “snažno raspoređivanje KFOR-a” širom sjeverna Kosova, te istovremeno poziva na “hitnu deeskalaciju”, prenosi KoSSev.

Nakon serija tvrdnji Prištine da je u Banjskoj „grupa naoružanih i uniformiranih osoba koje imaju političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda”, Cramon-Taubadel poručuje da “potencijalno sudjelovanja srpskih struktura iz Beograda mora biti istraženo”, te da je imperativ poduzeti sve neophodne radnje za održavanje mira i reda.

Najoštrije je osudila napad na pripadnike kosovske policije i izrazila “punu solidarnost s narodom Kosova”. “Apsolutno je neprihvatljiv orkestrirani napad na legitimnu policiju čiji počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde”, naglasila je te pozvala „sve aktere da uvjere naoružane ljude u manastiru Banjska da polože oružje i predaju se bez daljeg odlaganja“.

“Pozdravljam u tom pogledu oprez i korake ka deeskalaciji kosovske vlade danas, u nadi da će svi ostati mirni u svakom dijelu Kosova”, dodala je.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell razgovarao je danas odvojeno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, povodom, kako se navodi u priopćenju, današnjeg “užasnog i kukavičkog terorističkog napada” na sjeveru Kosova u kojem je ubijen jedan kosovski policajac, a dvojica su ranjena.

Borel je najstrože osudio današnju agresiju, navodi se u priopćenju iz Europske službe za vanjske poslove. On je izrazio sućut obitelji, kolegama i voljenima ubijenog policajca te je poželio brz oporavak ranjenima. Borel je ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju i oslobode vjernike u manastiru Banjska te da na siguran način odu. Pozvao je i na vraćanje mira i stabilnosti.

U priopćenju se dodaje da EULEX prati situaciju na terenu i ostaje spreman podržati kosovske institucije u održavanju stabilnosti i sigurnosti u svim zajednicama, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj koordinaciji s NATO-om i KFOR-om. Specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu je u najbližem kontaktu s vlastima, navodi se.

Ilir Kerčeli, šef ureda predsjednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce, rekao je da je kosovska policija pronašla arsenal oružja u manastiru Banjska, piše Albanian post.