BIH DNEVNI Politika

NACIONALISTIČKO PREDSJEDNIŠTVO: Gnijezdo Bošnjaka i Srba, Hrvati statistika

Naše društvo je prepuno laži i paradoska. U novome sazivu Predsjedništva BiH stoluju dvojica promotora, kako oni kažu, građanske i multinacionalne države BiH, veteran s četiri mandata Željko Komšić i drugi, politički veteran po zastupničkom stažu Denis Bećirović.

Prvi je čelnik ratobornog DF-a, navodno lijeve građanske stranke, a drugi potpredsjednik SDP-a. Paradoks je, ali i stvarnost da i pored te dvojice deklariranih ljevičara i ‘građana’ nikada u kolektivnom predsjedništvu nije bilo više kvantitativnog, pa slijedom te logike, i kvalitativnog nacionalizma.

Nacionalističko predsjedništvo

Javnost se unaprijed pomirila s činjenicom da će desničarka Željka Cvijanović, produžena ruka ‘nacionaliste’ Milorada Dodika sa sobom u zgradu kolektivnog šefa države dovesti ‘svoje Srbe’, jednonacionalnu pratnju, jer je to odavno prepoznati nacionalistički profil.

Ali, lijevi nostalgičari i neopterećeni analitičari su ostali skamenjeni nakon što su i službeno objavljena imena novog tima koji će servisirati ‘patriotu’ Denisa Bećirovića. Sve do jednoga osobe bošnjačke nacionalnosti.

Tinjala je nekakva nada, očekivalo se da će zagovornik građanske, multietničke BiH Denis Bećirović, potpredsjednik najveće lijeve stranke u svoj tim u državnom Predsjedništvu uvrstiti barem po jednoga Hrvata i Srbina. Međutim, na razočarenje onih najnaivnijih nostalgičara proradio je njegov ‘pritajeni nacionalizam’ pa ga je taj jednonacionalni odabir svrstao u razinu ncionalista Izetbegovića, Džaferovića, Čovića, Dodika i sada kolegice Željke Cvijanović.

Državno je predsjedništvo postalo gnijezdo Bošnjaka i Srba, ono malo ciljano ‘prebrojanih’ Hrvata su beznačajna statistika.

Podsjećamo, Denis Bećirović odabrao je pet savjetnika za svoj kabinet. On će u iduće četiri godine raditi s Alijom Kožljakom, Amilom Dučićem, Mirzom Kršom, Nerkezom Arifhodžićem i Šahbazom Džihanovićem.

Nerkez Arifhodžić je umirovljeni diplomata, svojedobno je suflirao i Žejku Komšiću, a Bećirović ga je izabrao za savjetnika za vanjsku politiku.

Denis Bećirović će po savjete bez kompleksa otići i izvan zgrade Predsjedništva BiH, primjerice u zgradu Rijaseta Islamske zajednice gdje je i ranije znao razmjenjivati mišljenje sa svojim ‘prijateljem’ Huseinom Kavazvićem, poglavarom IZ BiH, ali i u kuće nekih lokalnih tuzlanskih muftija.

Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović je i definitivno demaskirao svoj nacionalizam i sahranio multietničnost i to će se morati progutati bez obzira na razočarenje i ogorčenost.

Komšićevi savjetnici

Ali, daleko je teže razumjeti ponašanje Željka Komšića, velikog galamdžije i deklariranog borca za multinacionalnu ravnopravnost i građanske vrijednosti. I on je, i to kao Hrvat, u svoj savjetnički tim ustoličio dominanto Bošnjake. Neshvatljivo je i nema racionalnog opravdanja, osim animoziteta, da u najvećem i glavnom gradu niie mogao ‘iskopati’ i platiti nekog pametnog Hrvata pa da barem amortizira gnjev svojih kritičara.

U dosadašnjem savjetničkom timu Slaven Koačević i Zoran Mikulić su se daleko manje pitali od, primjerice šefa kabineta Ibrovića, a da ne govorimo o glavnom Komšićevome savjetniku Bakiru Alispahiću, bivšem šefu AID-a.

Komšić je osim šefa kabineta na papiru imao još deset savjetnika. Nacionalista Amir Ibrović je bio šef kabineta dok su savjetnici, barem po platnoj listi bili i: Zoran Mikulić, Sandra Filipović, Nihad Hebibović, Željko Bakalar, Ferid Mušić, Branimir Jukić, Rusmir Mesihović, Slaven Kovačević, Vanja Filipović i Čedomir Jovanović.

Branimira Jukića i Vanju Filipovića Komšić je ranije ustoličio za veleposlanike BiH, i to Jukića u Crnoj Gori, a Filipovića u Velikoj Britaniji. Željko Bakalar je u međuvremenu postao član ‘neovisnog’ Središnjeg izbornog povjerenstva.

Tako da se u praksi Željko Komšić najviše savjetuje po sarajevskim pubovima pred ‘žestokim’ nabildanim razbojnicima kojima se mora stalno dokazivati da, blago rečeno, ne miriše Čovića i domicilne Hrvate, ali i susjednu Hrvatsku. J. S.