DNEVNI NOGOMET

Nagrada nakon čak 16 godina u Ligama petice

Nakon Wolfsburga, Manchester Cityja, Rome i Intera, došlo je vrijeme za napuštanje Liga petica. Ali edin Džeko će to napraviti u stilu, jer će preći u redove europskog velikana iz zemlje gdje se nogomet doživljava u najmanju ruku fanatično.
– Edin Džeko će doputovati u Istanbul kako bi prošao liječnički pregled i finalizirao pregovore o transferu, objavio je jučer Fenerbahče.
Na ovaj se način dugo očekivanim priopćenjem završila trakavica oko sudbine našeg 37-godišnjeg veterana, rekordnog strijelca reprezentacije BiH (64 gola u 129 nastupa). Znale su to, kako se kaže, i ptice na grani, ali evo – sad je službeno. Autor Interovih 14 golova u svim natjecanjima prošle sezone nakon 16 godina u Ligama petice spustit će se u nešto niži, ali ne i daleko niži rang. Jer Fenerbahče je ipak institucija, velikan. Klub za koji su i prije igrali bh. napadači, a poseban trag tamo je ostavio Elvir Bolić koji je s ovim klubom osvojio naslov prvaka i koji je u 172 nastupa zabio 76 pogodaka. Ako itko zna kako je tamo igrati, to je popularni Bola…
– Specifičan je taj Fenerbahče, rekao je Bolić za portal Reprezentacija.ba.

– Od svih klubova u kojima je Džeko igrao, po tom fanatizmu, opsesiji nogometom, možda je najbliža Roma. Sjećam se kada sam igrao svojedobno tamo, bilo je teško proći kroz grad, ali na to je Džeko navikao i to u jednu ruku daje dodatni motiv i samom igraču. Eto, nadam se da će biti uspješan i da će nastaviti tu neku našu finu tradiciju.
Igrao je tamo i Elvir Baljić, koji je kao i Džeko okusio što znači igrati u Ligama petice, s tim da je Edin otišao dalje od svih naših internacionalaca te osvojio Bundesligu, dva naslova prvaka Engleske, talijanski Scudetto… i tomu dodao brdo kup trofeja. A sada ga opet čeka izazov koji ga je zadnji put dočekao u Romi – da svoj novi klub pokuša vratiti na vrh, što mu u Vječnom gradu nije uspjelo.
Fenerbahče, koji je prvenstvo završio na drugom mjestu iza Galatasaraya, tursko prvenstvo nije osvojio od 2014., a to će Džeki sigurno biti motiv više… da nastavi u dosadašnjem ritmu, a on je dosad, već dugi niz godina, na visokom nivou.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]