BIH DNEVNI

Najvažnija zadaća jeste ostvariti vidljiv napredak za sve žitelje BiH

U vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva održana je svečana primopredaja zapovjedne dužnosti snaga EUFOR-a u BiH, a dužnost zapovjednika je od Alexandera Platzera preuzeo austrijski general Anton Wessely.

Platzer je izjavio kako se tijekom upravljanja snagama EUFOR-a trudio da osigura mir i stabilnost.

– Tijekom svog mandata na ovoj funkciji usmjerio sam se na glavni zadatak EUFOR-a da pružimo podršku BiH i promoviramo stabilnost. Moj drugi fokus bilo je poboljšavanje spremnosti da odgovorimo na bilo koju situaciju. Na kraju, treći prioritet mi je bio da održim vidljivost EUFOR-a širom zemlje. Zaista se moram zahvaliti svim vojnicima i kolegama koji rade na predanosti. To su ljudi koji dolaze iz 19 zemalja i obavljaju izvanredan posao, rekao je Platzer.

Postignuća

Izdvojio je vježbu ‘Brzi odgovor 21’, koja je bila primjer uspješne suradnje, produženje vojnog mandata EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN-a kao i donaciju EU od 10 milijuna eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

– Kada već spominjem Oružane snage BiH, moram reći da sam impresioniran pripadnicima ove vojske i njihovom profesionalnošću, ističe Platzer.

Poželio je dobrodošlicu generalu Wesselyju, koji će održati kontinuitet ove misije. Dodaje kako mu je na početku dužnost Johann Sattler, voditelj delegacije EU u BiH, rekao kako mu ovdje neće biti dosadno, a to je poruka koju je on poslao novom zapovjedniku – niti njemu neće biti dosadno.

Wessely je izjavio kako je velika čast preuzeti upravljanje snagama EUFOR-a u BiH.

– Meni je, kao nekome tko preuzima dužnost zapovjednika, lako reći šta ćemo raditi jer ćemo imati zadatak da nadograđujemo uspjehe koje su postigli vojnici pod prethodnim zapovjedništvom. To znači da ćemo mi nastaviti podržavati aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija, pojašnjava Wessely.

Nadalje, kaže kako ne želi komentirati politička previranja u BiH, ali je jasno naglasio kako je EUFOR jedan od aktera koji rade na održavanju sigurnosti u državi.

– Ne želim komentirati političku retoriku, ali mi ćemo izvršavati našu misiju i mi smo jedan od aktera u BiH koji rade na održavanju sigurnosti i mi ćemo nadzirati situaciju. U okviru toga je pozitivna stvar upravo suradnja sa sigurnosnim agencijama i Oružanim snagama BiH. EUFOR će raditi svoj posao i nećemo se baviti hipotetičkim razmatranjima mogućih rezultata političkih previranja, rekao je Wessely.

Osigurati mir

Isto tako, istaknuo je kako je najvažnije ostvariti vidljiv napredak za sve žitelje BiH.

– Ključna stvar koju ćemo se truditi da postignemo jeste mjerljiv napredak za sve ljude u BiH i to ćemo raditi kroz saradnju s vlastima i sigurnosnim institucijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice, zaključio je Wessely.

Medijima se obratio i general Brice Houdet.

– General Platzer je veliki profesionalac koji je tijekom zapovjedništva izuzetno predvodio snage usprkos teškoćama s kojima se suočavao. Imali smo pandemiju, a bilo je i puno političkih previranja, naročito u periodu produžavanja mandata EUFOR-a. Satima bih mogao govoriti o dobrim stvarima koje je Platzer postigao, ali najvažnije je to što je osigurao još jednu godinu mira. Budućnost je u rukama generala Wesselyja i očekujem i od njega da osigura još jednu godinu mira i to će biti najviše što on može postići, rekao je Houdet.

Naglasio je kako je nedavno predstavio sigurnosnu situaciju u BiH veleposlanicima europskih država te je pojasnio kako je trenutna kriza u BiH političke, a ne sigurnosne prirode.

– Rekao sam da trenutne poteškoće imaju političku prirodu, a ne sigurnosnu. Prije 26 godina sam bio ovdje i znao sam šta znače poteškoće sigurnosne prirode i to nije slučaj danas. Još uvijek ima prostora za politički dijalog i ekonomske aktivnosti kako bi se situacija poboljšala, poručio je Houdet.

Poslao je poruku kako međunarodna zajednica sigurno neće praviti greške kao što su one iz devedesetih godina.

– Postoji dio populacije u zemlji koju ova previranja plaše i to je nešto što moramo imati na umu. Ja sam živio ovdje u Sarajevu tijekom rata. Najteže vrijeme, zimu 1993. godine, proveo sam u ovom gradu i imao sam priliku vidjeti kako je funkcionirao lanac zapovijedanja u okviru snaga UN-a. Postojao je izražen nedostatak odlučnosti u okviru lanca zapovijedanja na najvišoj razini u New Yorku, rekao je Houdet.

Na kraju je zaključio kako svi znaju gdje su pravljene greške tokom devedesetih godina.

– Međunarodna zajednica se dobro sjeća svega onoga što je pogrešno urađeno devedesetih i znamo gdje smo griješili i zašto su se stvari događale kako su se događale. Odlučni smo da te greške ne ponovimo i ja sam apsolutno odlučan da se situacija nikada više ne pogorša do one mjere kako je to bilo prije 26 godina, zaključio je Houdet.