DNEVNI

NAKON 66 DANA: VRAĆA SE FUSSBALL, ali neki drukčiji, sterilizirani

The players tunnel and the pitch of Germany's Bundesliga soccer club Borussia Moenchengladbach is pictured empty in Moenchengladbach, Germany, March 10, 2020. Borussia Moenchengladbach and the German soccer league DFL announced that the game against FC Cologne on March 11, 2020, will be played without spectators due to the coronavirus. REUTERS/Wolfgang Rattay

Piše: Slaven Nikšić

Ovog nam se vikenda vraća prva od Liga petice. I to s bizarnim detaljem u najavi koji kaže da trener Augsbourga Heiko Herrlich u subotu neće biti na klupi jer je izašao iz hotela kupiti pastu za zube i tako prekršio pravila karantene. Dobrodošli u korona nogomet!
U Njemačkoj je registrirano skoro 8.000 smrtnih slučajeva prouzročenih COVID-19 pandemijom, no Angela Merkel i društvo pažljivo su razradili studiju povratka nogometa koji je značajan izbor prihoda pa se Bundesliga nastavlja ovog vikenda – nakon 66 dana pauze i one zadnje utakmice iz normalnog vremena, pobjede M’Gladbacha nad Koelnom 2:1. Dakle, nogomet nam se vratio, sve je kao prije, normalno? Ne baš.

Zubna pasta ga
koštala debija

Heiko Herrlich je na klupi Augsburga u subotu trebao debitirati na utakmici protiv Wolfsburga, no na klupi neće sjediti. Zbog bizarnog ali danas, u ovoj delikatnoj situaciji shvatljivog detalja.
– Pogriješio sam napustivši hotel, priznao je Herrlich koji je otišao u trgovinu kupiti pastu za zube i kremu za tijelo. 
– Zbog te pogreške neću voditi trening u petak i neću biti zadužen za momčad na utakmici protiv Wolfsburga, dodao je.
Dojam krupne greške pojačava detalj da Herrlich, koji je 2000. godine operirao tumor na mozgu, spada u rizičnu skupinu.

‘Eksperiment sa
nepoznatim ishodom’


Naravno, sve će bundesligaške ekipe na svojevrstan način potpasti pod rizične skupine, jer rizik nije u potpunosti nestao, na što upozorava i urednik magazina 11 Freunde (11 prijatelja) Philipp Köster.
– Ovo je eksperiment sa nepoznatim ishodom, rekao je i dodao: Moglo bi se dogoditi da vidimo dva ili više tjedana nogometa pa da onda opet sve odgode… bude li još zaraženih slučajeva.
Vidjet ćemo na što će sve to izići, vidjet će i ostale velike i male lige koje planiraju povratak, ali svi će to morati učiniti putem TV ekrana – gledatelja, znaju to već i ptice na grani, neće biti, a u Bundesligi ih u prosjeku u normalnim vremenima u prosjeku bude 43.300. Sada će se na stadionu naći maksimalno 322 osobe, a neki će gledatelje zamijeniti njihovim slikama na kartonskim figurama – bundesligaši su tako omogućili navijačima da kupe svoje mjesto na stadionu i na taj način pomognu omiljenim klubovima u ovom financijski zahtjevnom vremenu.

Nema pljuvanja,
proslave u grupama…Jasno, Bundesliga se da bi dobila zeleno svjetlo morala obvezati na niz strogih zdravstvenih mjera. Tako su sve momčadi u obaveznoj karanteni sedam dana prije početka prvenstva kako bi se smanjio rizik od zaraze. Također, za igrače su uvedena stroga pravila ponašanja na terenu, rečeno im je da ne pljuju, slave u grupama ili dodiruju ruke suigrača. Momčadi neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti ni uobičajenog rukovanja prije utakmice, a izostat će i momčadsko fotografiranje. Svi koji će sjediti na klupi morat će nositi maske, a između svake od osoba će morati biti jedno prazno mjesto. Osim toga, Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), tijelo koje je nadležno za pravila nogometne igre, objavio je da je sada dopušteno pet izmjena tijekom utakmice i šesta u slučaju da se igraju produžeci, Bundesliga će biti prva od važnijih liga koje će implementirati to pravilo.Za početak Ruhrski derbi

Dakle, nije ih bilo dva mjeseca u periodu kojih se dosta toga promijenilo, ali nešto je ipak ostalo isto – naboj za derbije. A jedan ćemo dobiti odmah na startu nastavka – Ruhrski derbi između Borussije Dortmund i Schalkea koji počinje u subotu u 15.30 sati, kada treba krenuti još četiri utakmice. Još jedna će se odigrati u kasnijem subotnjem terminu, u nedjelju se igraju dvije, 26. kolo završava u ponedjeljak – srazom Werdera i Leverkusena.
Za nadati se da će sve proći u najboljem redu, da se crne slutnje urednika 11 Freunde neće obistiniti, no nitko nema odgovor na pitanje hoće li tako i biti?

VEZANO

ŠVICARSKA: Mogu trenirati, ali ne žele

urednik

Bundesliga počinje s pet dopuštenih zamjena igrača

urednik

KOTRLJA SE LOPTA Pregled nogometne Europe

urednik