DNEVNI

Napredujemo sporo ali zato padamo brzo

Piše: Dragan Bradvica

Famozni ‘korona-zakon’ napokon je u subotu, 9. svibnja, stupio na snagu pa i u Federaciji se službeno počelo s ekonomskim mjerama. Kako je svima poznato, radi se o zakonu kojim nisu zadovoljni mali biznisi, nisu zadovoljni radnici, nije zadovoljna oporba a čak ni vlasti ali barem se i službeno krenulo priču o oporavku.

Naravno, sve mjere koje je poduzela Vlada FBiH više štite političare i javni sektor kojima pozamašne plaće ostaju iste, a istovremeno je nekoliko desetina tisuća radnika u samo dva mjeseca otišlo na zavode za zapošljavanje s vrlo neizvjesnom budućnošću. Mnogi upozoravaju kako se vlasti brinu samo za svoje glasačko tijelo a ostatak žitelja ostavili na milost ili nemilost krize. Ruku na srce, poslali su im i poruku da mogu preko noći promijeniti branšu pa iz poljoprivrede, ugostiteljstva ili turizma u nabavku medicinske opreme i višemilijunske poslove. Ili je to ipak samo rezervirano za povlaštenu kastu?

Propast

Bez imalo ironije treba biti pošten i kazati kako je Federacija u posljednje četiri, pet godina bilježila i određene pokazatelje koji su pozitivni. Neki manji dio reformi jeste pokrenut, dio i realiziran, rast je bio mali ali ipak pozitivan, bilježio se manji rast plaća… Sve to bilo je daleko od bajki koje su nam prezentirale vlasti što se najbolje vidi u vrijeme pandemije koronavirusa.

Naime, pandemija je vratila FBiH po broju zaposlenih unazad dvije godine. Prema posljednjim podacima koje je iznijela Porezna uprava, ukupan broj zaposlenih u ovom entitetu 5. svibnja bio je oko 508 tisuća osoba, a početkom veljače 2018. godine u FBiH je, također prema podacima Porezne uprave, bilo 511 tisuća zaposlenih. Ovom podacima dodajmo kako je 16. ožujka, kada je proglašeno stanje nesreće, bilo je oko 534 tisuće zaposlenih što znači da je broj zaposlenih od tada do danas smanjen za gotovo 27 tisuća.

Ništa od ovog nije bilo alarm za vlasti jer s mjerama se čekalo dva mjeseca a i kada su se udostojali donijeti ih nije uvažila struku, poduzetnike, oporbu pa čak i stranke koje su dio vladajuće koalicije. Ono što sada ostaje za poduzetnike i radnike jeste nada da će županije, gradovi i općine ipak priskočiti u pomoć i financijski pomagati sljedećih mjeseci a i najavljene aktivne mjere Vlade FBiH.

Nitko ne zna kakve će one biti i kada ih se može očekivati ali federalni premijer Fadil Novalić ih već neko vrijeme najavljuje. Bez obzira na to, Novalić tvrdi da podaci Porezne uprave govore o zaustavljanju radikalnog trenda gubitka radnih mjesta.Smatra kako su ‘korona-zakon’ i druge mjere dale osjećaj sigurnosti poslodavcima, jer dotad je sve bilo u neizvjesnosti.

Iz krize u krizu

Iz svega ovoga jasno je kako se svi moraju najviše pouzdati u otvaranje BiH i Europe te nastavak rada. Ukoliko se tijekom svibnja to dogodi i koronavirus nastavi popuštati pa i nestajati život se može polako vraćati u normalno stanje i početi s oporavkom. Naravno, on će biti nemoguć bez aktivnog djelovanja države a i s time će oporavak u siromašnoj BiH u najboljem slučaju trajati dvije godine.

A ukoliko napokon svi ne dignemo glas na maćehinsko ponašanje političara prema žiteljima, ukoliko okretali glavu od korupcije i kriminala, ukoliko i dalje u najtežim vremenima pričali o mračnoj prošlosti, ukoliko opravdavali da političari i drugi dužnosnici partijaju i troše svoje milijune dok običan čovjek niti ima posao niti smije izlaziti iz kuće ova država nikada neće izaći iz krize. Taj posao nitko drugi ne može uraditi za nas i valjda je jasno kako to nikoga i ne zanima. Ukoliko ne napravimo zemlju u kojoj ćemo se međusobno uvažavati i koja će biti komotna za sve, ukoliko ne poštivali temeljna ljudska prava, u kojoj vladavina prava ne bude na razini jedne Švedske ili Švicarske, ukoliko napokon nam obrazovanje ne bude primarno i ukoliko ne primjenjivali princip meritokracije mi ćemo i dalje srljati iz krize u krizu.

VEZANO

Premijer Nikšić i ministri moraju provaliti ‘fondove’, neki direktori bi mogli u zatvor

urednik

KOLIKO JE TKO DOBIO? Vlada FBiH donijela odluku o raspodjeli sredstava MMF-a

urednik

OPSKRBA PLINOM: Južna interkonekcija BiH i Hrvatske strateški važan projekt

urednik