DNEVNI IZBOR UREDNIKA Politika

‘NAŠA FOTELJA’: Naša stranka moral i principijelnost zamijenila foteljama u vlasti

Piše: Dragan Bradvica

Od okončanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu 2022. godine na društveno-političkoj sceni u našoj zemlji nagledali smo se svega i svačega.

Tako smo gledali kako političke stranke, pojedinci, ‘neovisni’ analitičari rade apsolutno sve istovjetno kako su to radili iz dosadašnje garniture vlasti, a što su im ovi svakodnevno zamjerali.

Stari Latini bi rekli: ‘Što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu’. Odjednom više nije važno tko su ministri, kakvo im je obrazovanje, imaju li ‘oraha u džepu’ i pravomoćnih presuda, što su sve spremni dati za fotelju…

Sve je to normalno pa čak i poželjno, ali samo i isključivo kada radi sarajevskoj ‘trojci’, a nikako ne SDA. Moral, poštenje i odgovornost ionako nisu za vlast, nego za oporbu i žitelje. Ionako je jedna županijska ministrica Naroda i pravde ranije kazala kako je moral fluidna kategorija. I tako političke stranke uzimaju pozicije kako bi bile vidljivije, pojedinci već sjedaju u udobne fotelje i pripremaju svoju vojsku uhljeba, a ‘neovisni’ analitičari i članovi njihovih obitelji preko noći itekako dobro honoriraju svoju ‘neovisnost’.

I dok je od samog početka bilo jasno kako Narod i pravda ne preže od bilo čega samo da se SDA izbaci iz vlasti, SDP BiH također je zbog osobnih interesa nekoliko najviđenijih članova spremna na sve i svašta, u čitavoj priči najtužnije je gledati Našu stranku.

Od samog početka, odnosno osnivanja na ovu stranku se gledalo kao dijametralno drugačiju o drugih. Stranka koja svoje principe, moral i liberalno-socijalnu dimenziju ne bi mijenjali za bilo kakvu vlast. I uistinu, aktualna garnitura ove stranke prije i nakon Općih izbora u nebrojeno navrata jasno je tvrdila kako svoje principe ne mijenja za bilo što, kako ni pod koju cijenu u vlast neće sa SDA i SNSD-om, kako nikada neće dizati ruke za imenovanje ‘sumnjivih osoba’… I onda u par tjedana sve to pada u vodu.

Edin Forto, lider NS, ide kod predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika kako bi ga molio da u Vijeću ministara BiH da ‘svog Bošnjaka’, kako bi Forto, koji se izjašnjava kao Ostali, mogao u toliku željenu fotelju.

Nije im važno što su Bošnjaci sada u procesu odlučivanja poprilično skrajnuti, što ih Dodik i bez ovog drži na uzici, a sada pogotovo, samo je važno da Forto dobije fotelju.

Bivši čelnik ove stranke Predrag Kojović glasanje za crnolistaša Marinka Čavaru pravdao je toliko nevjerojatnim rečenicama u koje ni sam ne vjeruje jer ispada kako su narodi i žitelji ove zemlje moraju njemu ispričavati za nevjerojatnu žrtvu.

Naravno, ne smetaju mu primjerice Zukan Helez i Nenad Nešić kao državni ministri. A i zašto bi, Forto je već dobio fotelju, uskoro će i mnogi drugi iz Naše stranke koji su moral i principijelnost zamijenili za fotelje.

Damir Arnaut, koji je bio jedan od najglasnijih u tome kako nikada neće s SDA i SNSD-om, kako je s Dodikom nemoguće raditi, kako je pogubno dati Dodiku četiri izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH… sada ide u fotelju veleposlanika u Njemačkoj. Je li mu jasno kako je sarajevska ‘trojka’ lošija kopija SDA i kako nema niti grama šanse za uspjeh pa se izvlači iz cijele priče (a i zemlje) ili je nešto drugo u pitanju?

Posebno pak u oči upada ponašanje Sabine Ćudić, koja se iz petnih žila trudila prikazati kako je neovisna i principijelna, kako je u politici najvažnije biti principijelan, pošten, moralan i poslati poruku mladima da se samo tako može voditi politika i država. I tako ne glasa za imenovanje Čavara u Kolegij Zastupničkog doma PSBiH jer je na američkoj ‘crnoj listi’, ali istovremeno joj ne smeta suradnja s PDA Mirsada Kukića, koji je također stanovnik ove liste.

Ne smetaju joj presuđeni Helez, ne smetaju joj Nešić za koga se veže toliko afera da ih je teško i prebrojati, ne smeta joj dignuti i ruku za Elmedina Konakovića, čelnika NiP-a, za ministra vanjskih poslova BiH bez iole adekvatnog obrazovanja i bilo kakvog iskustva za ovo polje djelovanja.

Inače, upravo je ona bila jedan od glavnih kandidata za ovu poziciju (uz već spomenutog Arnauta). Sve je to Ćudić zaboravila preko noći, u neku drugu ladicu spakirala principe i moral, a iz ladice uzela konformizam, oportunizam i…

SDA je već poodavno zaslužila dugogodišnju oporbu (ako ne nešto i gore), ali sarajevska ‘trojka’ je daleko od toga da zaslužuje i može biti vlast. Ali jeste.

Međutim, upravo ta vlast Našu stranku bi mogla koštati potpune propasti. Veliki dio njihovih čelnih ljudi je zbog fotelja u nekoliko mjeseci sasjekao sve ono na čemu se stranka bazirala, pojašnjenja političkih događanja u zemlji i vlastitih poteza više priliče za Monty Python, Nadrealiste i slične sadržaje, a ne ozbiljnu politiku… A u propadanju bi im vrlo lako mogao pomoći i njihov novi partner i ‘goodguy’ Dodik.

Nažalost po sve nas, nastaviti će se i propadanje društva i države. Do kada, to je veliko pitanje. Jedna od najznačajnijih političkih figura u povijesti SAD-a Abraham Lincoln kazao je kako ‘možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme’. Do kada će narodi i žitelji BiH sebi dopuštati da budu izvarani, izmučeni i osiromašeni?

VEZANO

Naša stranka: Samozvane probosanske snage državu izručile Miloradu Dodiku

urednik

Konaković: Žao mi je kada izgubite čovjeka kvaliteta Predraga Kojovića

urednik

Komentar: Sve za fotelju

urednik