DNEVNI

Nastava u HNŽ-u konačno u normalnim uvjetima

Prema planu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-a nova školska godina će započeti u punom kapacitetu bez ikakvih ograničenja, osim ako Krizni stožer Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi, zbog epidemiološke situacije, ne bude naložio drugačije. 

Nakana Ministarstva je da se nastava obavlja u punom kapacitetu, ali za takvo nešto suglasnost treba dati i Krizni stožer Ministarstva zdravstva. A ona će ovisiti od epidemiološke situacije. 

– Nakana Kriznog stožera je da se život, koliko je moguće, odvija normalnije, ali trebamo voditi brigu i o zdravlju, pa ćemo vidjeti kako će se sve oko epidemiološke situacije odvijati, rečeno je iz Ministarstva obrazovanja. 

Stožer ima zadnju riječ

Slične poruke čuli smo i nedavno kada smo kontaktirali ministra Rašida Hadžovića. Ovoga puta je, čini se, svima stalo da se nastava odvija normalno, bez mjera i restrikcija, što prosvjetari zagovaraju još od kraja takozvanog lokdauna. Uz njih su svo vrijeme bile i udruge koje okupljaju roditelje, a čije je članstvo nezadovoljno odlukama županijske vlasti prije godinu čak izlazilo na ulice i prosvjedovalo.

Kako i na koji će se način ovoga puta izvoditi nastavni proces, hoće li biti potrebna ikakva ograničenja, poput maske i distance – ovisit će o tome koje i kakve mjere će u tom trenutku biti na snazi. Ministarstvo će ih provoditi sukladno zaključcima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Nastava će prema zakonu započeti prvog ponedjeljka u rujnu, a isto pravilo primjenit će se i u školama susjednih Zapadno-hercegovačke i Hercegbosanske županije.

– Postoje saznanja da će se nadležni u Vladi, odnosno u Ministarstvu potruditi da se nastava odvija bez restrikicija, što ćemo snažno podržati, rekao je nedavno za naš list predsjednik Sindikata učitelja koji nastavu izvode po Bosanskom planu i programu – Omer Tipura, kazavši i kako je optimizam prosvjetara – veliki.

Svi za normalizaciju

U Udruzi roditelja Naša djeca 2014 priželjkuju, također, nastavu bez restrikcija, a u tom smjeru se kako su kazali, i pripremaju za početak školske godine.

– Pripremamo se kao da će sve biti najnormalnije, pa ćemo sukladno s tim u narednim danima organizirati tradicionalnu razmjenu udžbenika. Imamo, istina, neugodna iskustva iz prošlih školskih godina, ali ovog puta se nadamo najboljem, izjavila je Mirjana Laganin iz Udruge.

Još nije poznato po kakvim pravilima će se izvoditi nastava u HBŽ-u, pošto se Stožer civilne zaštite u ovoj županiji još se nije sastao vezano za eventualne mjere koje bi se odnosile na trajanje školskog sata i kabinetsku nastavu. Iz Ministarstva obrazovanja ZHŽ-a najavili su da će se ukoliko ne bude drastičnih pogoršanja epidemiološke situacije, nastava odvijati redovito bez podijeljenih razreda. Postoji mogućnost da će sati biti skraćeni ako temperature zraka budu visoke.

H. Ž.

Lauš: Tražimo da se učenici vrate u školske klupe

Sindikat učitelja Hercegovačko – neretvanske županije koji nastavu izvode po hrvatskom nastavnom planu i porgramu uputit će u utorak Vladi HNŽ-a, odnosno Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa prijedlog da se učenici i nastavnici 6. rujna vrate u školske prostorije.

-Tražit ćemo da nastava u osnovnim školama počne 6. rujna ove godine, da se učenici i nastavnici vrate u školske klupe, te da školski sat traje 45 minuta- izjavio je za Fenu predsjednik sindikata osnovnoga obrazovanja i odgoja HNŽ-a Slavko Lauš nakon sastanka Malog vijeća Sindikata.

Izričito smo, podvukao je Lauš, protiv kombinirane nastave, odnosno podijeljenosti učenika u skupine.

-Ako su učenici za vrijeme pandemije imali izvanškolske aktivnosti, što im se onda oduzima pravo na redovito obrazovanje- komentirao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja.

Kazao je kako će Sindikat tražiti od odgovornih da preispitaju svoje dosadašnje odluke, koliko su utjecale na psihičko stanje djece i zašto im se oduzima njihovo pravo na vannastavne aktivnosti i obrazovanje u okruženju škole.  

Netko mora snositi odgovornost za nepismenost i neznanje više generacija, a ne samo jedne- bio je izričit prof. Lauš.