DNEVNI

NE ŽELIMO DA NAŠA DJECA ODRASTAJU KAO DRESIRANI ROBOTI! ŽELIMO NORMALNU NASTAVU!

Piše: A. Marinović Musa


Nezadovoljni nametnutim mjerama kojih će se tijekom nove školske godine morati pridržavati učenici, Vijeće roditelja ljubuške Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić uputilo je službeni dopis Ružici Mikulić, ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije.
Uz prvotnu zahvalu za sve uložene napore tijekom protekle školske godine, u nesvakidašnjim uvjetima rada, roditelji sa zabrinutošću naglašavaju kako donesene mjere mogu utjecati na psiho-fizički razvoj djeteta.
„Djeci je za normalan rast, razvoj i sveukupno zdravlje potrebna sigurna i stabilna okolina. Ograničavanje kretanja i poticanje socijalne distance ostavit će trajne tragove na zdravlje naše djece. Poticanju straha svakako doprinosi i inzistiranje na nošenju maski koje, dokazano, zbog dugotrajnog korištenja mogu imati negativan učinak po zdravlje, posebno djece alergičara i astmatičara. Pored toga, nerealno je očekivati da će djeca maske nositi na propisan način“, stoji u dopisu.

Zahtjevi


Roditelji nadalje traže da se, između ostalog, djeci osigura normalna nastava, pazeći, naravno, na higijenu unutar škole. Također, roditelji zahtijevaju mjerenje tjelesne temperature u onom slučaju kad se uvidi lošije stanje djeteta, budući da, kako navode, škole nemaju nadležnost koja pripada zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima i kao takve nisu ovlaštene za mjerenje temperature.
„Želimo da djeca idu u školu bez maski i da se maske ne nose u školskom prijevozu. Maske negativno utječu na njihovo psihološko i zdravstveno stanje, a kako nije dokazana njihova funkcionalnost u zaštiti od virusa, primoravanje djece na njihovo nošenje polučilo bi kontraefekt po njihovo zdravlje (respiratorne infekcije zbog nepravilnog rukovanja i nekvalitetnih materijala, hipoksiju uslijed nedovoljne količine udahnutog kisika), što za posljedicu ima nepravilan rad unutarnjih organa i dugotrajne posljedice na zdravlje“, jedan je od zahtjeva roditelja.
Djeci se, smatraju oni, mora omogućiti izlazak u školsko dvorište na školski odmor, kao i druženje s vršnjacima. Zahtijevaju i to da se nastava odvija u radnom tjednu od ponedjeljka do petka te da se djeci dopusti pohađanje sportskih aktivnosti. Složni su i oko toga da se nastava odvija u školi, nikako ne na daljinu.
„Prosvjetni radnici su ti koji trebaju na adekvatan način prenositi znanje, a ne preko platformi. Roditelj ne može zamijeniti učitelja, nastavnika… Predmeti koji traže posebnu pažnju, matematika i strani jezici, preko platforme se ne mogu prenijeti kao direktno na satu“, ističu roditelji.
Navode i to kako je, u slučaju povišene tjelesne temperature, škola dužna i mora pozvati djetetove roditelje/staratelje radi odlaska obiteljskom liječniku. Svako drugačije postupanje, tvrde, bilo bi protuzakonito.

Odgovor ministrice Mikulić


U dopisu poručuju kako ne žele da njihova djeca odrastaju kao dresirani roboti koji će koračati na zapovijedi, stajati i kretati se ocrtanim linijama stožeraških mjera, suludih zapovijedi i nelogičnosti.
„Kao zabrinuti roditelji, ne želimo njihova nasmiješena lica prekrivati nepotrebnim maskama. Ne želimo ubijati njihovu motivaciju za učenjem i radost druženja. Znate li da, pored stožeraških mjera, to više neće biti ista djeca? To kao roditelji nećemo dopustiti.
Želimo normalnu nastavu za našu djecu, želimo druženje i igru s vršnjacima. Ne želimo škole koje će nalikovati zatvorima i sijati strah u njihovim nevinim srcima.
Na kraju svega, nemojte misliti da ćemo samo šutjeti i predati se te dopustiti da radite kako želite na štetu naše djece i njihova obrazovanja! Bit ćemo primorani, u cilju zaštite naše djece, zadržati ih doma do uspostave normalne nastave gdje će obrađivati nastavni program iz školskog gradiva i polagati razrede na kraju školske godine, što po zakonu možemo!“, zaključeno je u dopisu.
Po pitanju ove teme kontaktirali smo i ministricu Mikulić, a koja nam je kazala kako je bilo prioritetnijih poslova te da nisu uspjeli odgovoriti na sve upite, kritike, komentare, ali i pohvale.
„Što se tiče tog jednog dopisa, ne bih davala nikakvu izjavu“, kratko je navela ministrica Ružica Mikulić.

VEZANO

Mjere ograničenja kretanja u ZHŽ-u ostaju na snazi

urednik

U ZHŽ još jedna osoba pozitivna na Covid-19

urednik

Smanjen broj upisanih učenika u srednje škole HNŽ-a

urednik