DNEVNI

Nedostaje medicinskog osoblja, a sestrama dijele otkaze i režu im plaće

Iako su upravo oni na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, desetine tisuća zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama suočeni su s drastičnim smanjenjem plaća – dok u mnogim dijelovima zemlje nedostaje medicinskih sestara, drugdje u toj istoj zemlji upravo su one dobile naputak da ostanu kod kuće – bez ikakvih primanja.

Zašto? Jer američke zdravstvene tvrtke žele smanjiti troškove dok se istodobno bore za ostvarivanje prihoda tijekom koronakrize, piše BBC.

– Medicinske sestre nazivaju herojima, ali ja se trenutačno tako ne osjećam… Nisam heroj jer ne radim svoj posao, ne obavljam svoju dužnost – zašto – jer se od mene tražilo da ostanem doma – kaže Mariya Buxton, medicinska sestra na odjelu pedijatrije u St Paulu u Minnesoti. U njezinoj bolnici zaustavljeni su svi medicinski postupci koji se ne smatraju hitnima, što je dovelo do ogromnog gubitka prihoda. Mariya je zbog toga ostala bez posla i ne isplaćuje joj se plaća.

– Ljudi obično kažu da se niti jedna medicinska sestra nikad neće morati brinuti za svoj posao. I evo me, skoro mi je 40 godina i nezaposlena sam, prvi put otkako sam počela raditi. Nažalost, što duže bolnice ne obavljaju redovite medicinske postupke, sve više medicinskih sestara ostajat će bez posla, baš poput mene – govori ona.

S njom se slaže i dr. Shaina Parks, specijalist za hitnu medicinu u Michiganu, koja trenutačno radi u bolnicama u Ohiju i Oklahomi.

– Satnica mi je drastično skraćena. Moji odjeli i dalje su otvoreni, ali pacijenti ne dolaze, boje se zaraze… Odradila sam nekoliko medicinskih savjetovanja preko telefona kako bih nadoknadila barem dio prihoda koje sam izgubila – žali se dr. Parks, prenosi Jutarnji.hr.

Dodaje kako su njezini kolege i ona plaćeni po satu, ali i po broju pacijenata – a sad im je oboje smanjeno.

– Razmišljam o prijavljivanju za pomoć nezaposlenima jer ovako neću moći otplaćivati studentski kredit – iskrena je ova liječnica.

No menadžeri velikih američkih zdravstvenih kompanija pravdaju se kako nisu imali drugog izbora, piše BBC.

– Naši prihodi smanjili su se za 60% doslovce preko noći – kaže Claudio Fort, izvršni direktor bolnice u Vermontu koja mjesečno gubi oko 8 milijuna dolara i koja je zbog toga morala “kod kuće ostaviti” oko 150 svojih zaposlenika (nešto manje od 10% radne snage u bolnici). Ta ista bolnica tijekom koronakrize primila je oko 5,4 milijuna dolara pomoći od vlade, ali ni to nije bilo dovoljno za njezino normalno poslovanje.

– Kriminalno je da medicinsko osoblje i dalje radi, ali za manje plaće, a prvi su koji riskiraju svoje živote, baš zbog toga trebali bi dobivati još više novca – upozorava dr. Jane Jenab, liječnica hitne medicine iz Denvera u Coloradu.

– Najveći problem američke medicine jest u tome što je ona postala biznis. Prije nije bilo tako… Nažalost, danas je profit važniji od pacijenata – zaključila je dr. Jenab.

VEZANO

Najviša plaća u BiH: Za mjesec dana zaradio kao netko u 16 godina rada

urednik

Tijekom vikenda u mostarskoj ‘covid bolnici’ preminulo šest osoba

urednik

U HNŽ-u 76 novozaraženih, preminule tri osobe

urednik