DNEVNI

‘Neki novi Dodik’ poručuje kako ne želi BiH i da radi na samostalnosti RS-a

Piše: Dragan Bradvica

Već sada kompromitirana sarajevska ‘trojka’ koja je knjiški primjer kako se sve moguće i nemoguće daje za vlast, fotelje i moć i dalje uvelike igra po notama predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

I ne samo to – nego i dalje uvjeravaju žitelje kako je to ‘neki novi Dodik’. Sve to ide po ovoj – vjerujete li vi nama ili svojim očima i ušima.

Isti taj Dodik im svaki dan lupa političke šamare i jasno im pokazuje tko je glavni baja u dvorištu, odnosno tko će voditi glavnu riječ. Posljednji u čitavom dijapazonu primjera dolazi ovih dana kada je Dodik ponovo potvrdio kako želi da taj bosanskohercegovački entitet postane neovisna država. Je li to taj ‘novi Dodik’?

Sve po starom

– Ja je (BiH) ne želim, nisam spreman ratovati ali ću biti zadovoljan, ukoliko ne uspijem u svom političkom ili biološkom životu stvoriti situaciju da se RS primakne statusu neovisne države, ostaviti iza sebe generaciju političara koji će se boriti da RS bude neovisna država, kazao je Dodik za Russia Today.

Dodikova je teza da na Balkanu ništa nije završeno i da je pitanje granica otvoreno pa stoga, kako je sugerirao, ostaje otvorena mogućnost ujedinjenja RS sa Srbijom.

Dodao je kako je odgajan na priči o ustašama koji su njegove pretke vodili po Jasenovcu pa je stoga stekao svijest da treba postojati RS, koju je opisao najvažnijim nacionalnim interesom Srbije.

Komentirajući odnose Srbije i Kosova Dodik je kazao kako je nužno da puna kosovska neovisnost sadrži element kakav je danas RS u BiH.

– Ako ste pristali na zajednicu srpskih općina onda je to to, kazao je Dodik.

Očekivanja da će se promijeniti nazvao je ‘nenormalnim’ te je najavio kako će se nastaviti suprotstavljati politici Zapada, a posebice SAD-a za koji tvrdi da isključivo povlađuje interesima Bošnjaka.

Na pitanje kako to da ima dobre odnose sa sadašnjim političkim vrhom bh. Hrvata odgovorio je tvrdnjom da Hrvati i Srbi u BiH danas imaju isti odnos prema toj zemlji jer se promijenilo stanje kakvo je vladalo u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman.

Hrvate u BiH vidi  ‘žrtvama samostalnosti Hrvatske’ pa sugerira kako je Tuđmanu bilo važno jedino donositi odluke bitne za jačanje hrvatske neovisnosti, što je uključivalo savezništvo s Bošnjacima u borbi protiv srpske agresije.

– Meni je bilo važno da se održi konstitutivnost i prava Hrvata jer se time zapravo brani prava Srba, kazao je Dodik.

Infantilna ‘trojka’

Iz samo ovog šturog pregleda jasno je kako se Dodik ne da nije ‘neki novi’, nego je još dodatno pojačao ono što je ranije radio. Logično je to i bilo očekivati jer je politički mnogo jači od ‘trojke’, a ovi su spremi na sve i svašta za fotelju.

Dodik kao iskusan politički lisac je to počeo iskorištavati od prvog dana, a to će se po svemu sudeći samo pojačavati. Nevjerojatna želja za foteljama uz popriličnu nekompetentnost sarajevske ‘trojke’ Dodiku su voda na mlin i tu prigodu za slabljenje države i jačanje RS-a neće propustiti.

Pa ćemo tako imati situaciju da ‘trojka’ popušta sve i svašta, a onda to pravda infantilnim pojašnjenjima dok se na terenu sve urušava osim onih koji su u foteljama i njihovim partijskim uhljebima.