DNEVNI ZDRAVLJE

Neplodnost je još uvijek tabu-tema, o njoj treba otvoreno razgovarati

Piše: A. Marinović Musa

Udruga „Želim postati majka“, sa sjedištem u Ljubuškom, osnovana je s ciljem pružanja pomoći bračnim parovima koji se bore s neplodnošću ili smanjenom plodnošću.

Naime, Udrugu je osnovala Anđelka Tolj, koja se uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje uspjela ostvariti kao majka, a koja je svoju životnu priču imala prigodu podijeliti s čitateljima našeg lista.

Od posljednje objave o ovoj temi, novost je to da je Udruga uspostavila suradnju s Bona Dea IVF klinikom iz Sarajeva te da ih za pomoć i savjete traže parovi koji žele iskoristiti sve mogućnosti kako bi i njihova životna borba dobila sretan završetak.

Skup i konzultacije s parovima

A kako bi se s ciljevima Udruge upoznala i šira javnost, nedavno je u Ljubuškom održan skup na kojem su konzultacije s mladim bračnim parovima obavili dr. Ali Mesut i njegova supruga dr. Nursen Mesut iz spomenute Bona Dea IVF klinike. Među nazočnima su bili i psihologinja mr. sc. Vanja Tolj, Ivana Matić iz ljekarne Matić te brojni mladi bračni parovi i prijatelji Udruge.

U uvodnom dijelu odrađen je i prezentiran organizacijski dio klinike Bona Dea te su objašnjeni odnosi timskog rada, kao i njihova svrha i način vođenja klinike, dok je u drugom dijelu pojašnjena metodologija rada.

Dr. Ali Mesut, s 20-godišnjim radnim iskustvom u najvećim centrima za potpomognutu oplodnju, kazao je tom prigodom da timski rad vodi do najvećih rezultata, a njegova supruga uputila je nekoliko riječi o usavršavanju i iskustvima u procesima potpomognute oplodnje.

Sudionicima skupa zahvalu je uputila Anđelka Tolj te nam je otkrila još nekoliko detalja kada je u pitanju rad Udruge.

 Pomoć i savjeti

-U grupi na Facebooku trenutačno imamo oko 600 članova. Između ostalog, zanimaju se i za cijene postupaka potpomognute oplodnje, što je prepreka mnogima kada je u pitanju ovaj problem. Parovi su često prisiljeni podignuti kredit, a poliklinika Bona Dea, baš iz tog razloga, nudi kredit svojim pacijentima s minimalnom kamatnom stopom. Zapadnohercegovačka županija, primjerice, parovima po jednom postupku osigurava 1.200 KM“, a neki gradovi i županije ni toliko, kazala nam je Tolj.

Istaknula je i to kako ima i onih parova koji svoj problem kriju, a na takav način teško im se može pomoći.

-Neplodnost je još uvijek tabu-tema, a da bi se to promijenilo, o njoj treba razgovarati i ne zatvarati se u sebe… Kada sam postala majka, odlučila sam pomoći ostalim parovima i potaknuti ih da otvoreno pričaju o svom problemu, jer jedino na taj način mogu doći do pozitivnog cilja. Djeca su dar i blagoslov! Molim Boga da svatko osjeti čari roditeljstva!, poručila je Tolj.

Dodatne informacije možete zatražiti putem kontakt telefona Udruge 063 121 131.