DNEVNI

Neprihvatljivo zastrašivanje osoba koje ukazuju na zlostavljanje štićenika

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je dopis Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH i zatražio provođenje vanrednog stručnog nadzora u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nakon objave video snimka zlostavljanja štićenika ove ustanove koji je proteklih dana potresao cjelokupnu javnost.

Poziv ministarstvu

TI BiH takođe poziva resorno Ministarstvo da usvoji neophodne pravilnike koji bi uredili stanje u ovoj oblasti, jer iako je Zakon o ustanovama socijalne zaštite FBiH stupio na snagu 20. 8. 2022., i njime je predviđeno da će ovi pravilnici biti usvojeni u roku od šest mjeseci, u Službenim novinama FBiH ni nakon godinu dana nisu objavljeni pravilnici kojima se utvrđuju minimalni standardi koje moraju ispunjavati ove ustanove u pogledu prostora, opreme i kadra za pružanje usluge kao i propisi kojima se uređuje način provođenja stručnog nadzora.

Takođe, TI BiH upozorava da je neprihvatljivo zastrašivanje osoba koje su ukazale na nasilje prema štićenicima u Zavodu te objavile video zapis koji je alarmirao institucije da reagiraju. Zato je posebno sporna izjava ministra za rad i socijalnu politiku Federacije BiH u kojoj se prijeti krivičnim prijavama kako počiniocima ovog djela tako i radnicima koji su sve snimali, te “kako je žalosno to što nemaju hrabrosti da sve iznesu u javnost i kriju se iza anonimnih prijava”.

Važno je istaći da je Federacija BiH jedini nivo vlasti u BiH koji još nema Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije zbog čega osobe koje ukazuju na krivičina djela unutar institucija nemaju odgovarajuću zaštitu i mogu trpiti posljedice.

TI BiH je, stoga, osim na potrebu provođenja nadzora upozorio nadležnog ministra da je umjesto progona, neophodno zaštititi one koji ukazuju na nepravilnosti, posebno ukoliko je snimanje vršeno s ciljem da se upozori na zlostavljanje štićenika i spriječi zlostavljanje u budućnosti.

U takvoj situaciji ovakve reakcije nadležnih mogu dugoročno zastrašiti sve zaposlene u institucijama koji ubuduće namjeravaju ukazivati na krivična djela.

Osim toga, treba podsjetiti na praksu Europskog suda za ljudska prava prema kojoj, ukoliko je neovlašteno snimanje vršeno u svrhu javnog interesa, pojedinci koji na taj način ukazuju na štetne radnje ne smiju snositi posljedice.

Zbog svega, TI BIH još jednom poziva vlast na nivou Federacije BiH da osigura da se što prije usvoji Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, a kojim bi se ubuduće štitili uzbunjivači u ovakvim situacijama.

Prosvjedi ispred Zavoda Pazarić

Unija osoba i organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji BiH organizirala je u subotu prosvjedno okupljanje ispred zgrade Zavoda Pazarić, a pridružili su im se i roditelji štićenika koji su hospitalizirani u tom zavodu. Na taj način iskazali su podršku svim osobama koje borave u Zavodu i njihovim obiteljima, kao i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i s puno empatije.

Kako je kazao Vahidin Nurkić iz Unije osoba i organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji BiH, zalažu se za hitno poboljšavanje uvjeta u ustanovama socijalne zaštite kojima je osnivač Vlada Federacije BiH, poboljšanje uvjeta uposlenicima i osobama koje borave u tim ustanovama.

– Naš glavni zahtjev je hitna smjena direktora i Uprave Zavoda Pazarić. Dat ćemo rok od sedam dana Vladi FBiH i resornom federalnom ministarstvu, da smijene trenutno rukovodstvo i hitno poduzmu kratkoročne mjere kojim bi se znatno poboljšali uvjeti kako za korisnike usluga Zavoda tako i za zaposlenike koji rade u toj ustanovi, kazao je Nurkić u izjavi novinarima.

Kako je istaknuo, tražit će i tematsku sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja će biti posvećena problemima osoba s invaliditetom.

Predsjednik Unije osoba i organizacije osoba s invaliditetom FBiH Adnan Dervišević je kazao da do kraja tjedna očekuje da rukovodstvo Zavoda podnese ostavku. Također, istaknuo je da je neophodno riješiti probleme koji se iz godine u godine nagomilavaju, a tiču se osoba s invaliditetom i njihovog položaja.

Glavni razlog okupljanja je video-snimak od prije nekoliko dana koji je uznemirio javnost, na kojom je vidljivo da zaposlenica Zavoda udara štićenika. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić odmah je reagirao i kazao novinarima da je potom zatražena disciplinsku odgovornost zaposlenice koja je udarala štićenika tog zavoda, uz zahtjev da joj bude uručen i otkaz s posla bez otkaznog roka, te preispitivanje tko je sve odgovoran za stanje u toj ustanovi.