DNEVNI

NIKŠIĆ: Prešli su crvenu liniju preko čega nismo spremni prijeći

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da je današnji sastanak čelnika vodećih političkih partija Bosne i Hercegovine u Konjicu protekao u veoma teškoj atmosferi.

– Nije ni čudo kada sagledamo šta se sve dešavalo u posljednje vrijeme. Sastanak je bio redovan i nije plod dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a, ali zbog onoga što se tamo desilo, jedna od tema je morala biti Ustavni sud. Mislim da smo svi ostali na svojim početnim pozicijama i drago mi je što smo otvoreno rekli svoje stavove – izjavio je Nikšić nakon sastanka.

Napominje da je “Trojka” i dalje voljna da razgovorom rješava probleme, ali da danas nisu donesene nikakve političke odluke, te da su predstavnici vlasti Republike Srpske odbili da povuku sporni zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Na kraju je ostalo na tome da će svako voditi svoju pravnu bitku. I ranije smo kazali da je crvena linija udar na institucije BiH i preko toga nikome nismo spremni preći i tolerisati, a to smo kazali i predstavnicima međunarodne zajednice. Institucije međunarodne zajednice u ovakvim situacijama trebaju da reaguju. Nastavit ćemo razgovore i vidjeti kako će se sve ovo odvijati – podvukao je Nikšić i dodao da “Trojka“ na ovom pitanju sigurno popustiti neće.

Vjeruje da se sa predstavnicima stranaka iz RS-a može dogovoriti kada je u pitanju evropski put BiH, ali da se nikada neće složiti po pitanju jačanja entiteta u odnosu na državu BiH.

Dodao je da ne prihvata “nacionalno izjašnjavanje” u Ustavnom sudu BiH, te da je to kazao Miloradu Dodiku i svima na sastanku.

Ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković se obratio nakon sastanka stranaka Trojke sa predstavnicima SNSD-a i HDZ-a i poručio da će se nastaviti pravno boriti za BiH, ali da blokade nisu rješenje.

Konaković je na početku kazao da oni koji krše ustav misle se sakriti iza NSRS-a, ali da se mogu sakriti samo na malom prostoru entiteta RS.

“Ovo je udarac na Ustav i apelujem da to ne rade. Izjave predstavnika iz RS nisu neočekivane iako nemaju nikakav racio i smisao”, kazao je Konaković.

Dodao je da je pred BiH karatak period do oktobra da se pokuša riješiti što više obaveza iz 14 prioriteta koje EU dala BiH te da predstoji velika politička borba sa predstavnicima iz RS-a.

Osvrnuo se i na “crtanje” karata državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića.

“Želim da kažem sramotno je to što je Nešić uradio s slikom gdje je Brčko pripojio RS-u. Zapravo tu leži problem, pravi sebi problem veći nego sto to misle”, istakao je Konaković.

Poručio je da je u protekla dva dana imao deset razgovora sa međunarodnim akterima koji najavljuju ozbiljne reakcije.

“Pokazat ćemo pravnu moć BiH i staviti van snage ovakve odluke. Ovo su priče koje odbijaju investitore, turiste iz BiH. Mislio sam da su na većem nivou svijesti kolege s kojima smo odlučili napraviti vladu”, istakao je Konaković.

Dodao je da reakcije ne znače Twitter oglašavanja, nego da će od međunarodne zajednice tražiti konkretne akcije.

“Danas vidimo da BiH treba međunarodnu zajednicu i intervencionizam nažalost. Ovi koji zagovaraju odlazak OHR-a daju najviše prostora za njegov ostanak”, kazao je Konaković.

Pohvalio je svoje kolege Nermina Nikšića i Edina Fortu za koje je kazao da su spremni da “prelaze mostove koje niko drugi nije htio”.

“Zato je danas to pomoglo da cijela međunarodna zajednica vidi glavne krivce koji su razlog za blokade u BiH, a mi dajemo alibi nikome. Od njih očekujemo reakciju, a predat ćemo apelaciju Ustavnom sudu, koja će ovu nakaradnu odluku staviti van snage”, rekao je Konaković.

Na kraju je kazao da su pred strankama “Trojke” dva rješenja, da se bore i blokiraju ili da se bore i rade. Poručio je da oni biraju drugu opciju.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto nakon današnjeg sastanaka predstavnika stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a u Konjicu rekao je da je danas vidio samo bahaćenje i vrijeđanje zbog čega nas, kako je istakao, prezire jedan dio zapadne Evrope.

Istakao je da političari imaju još jednu ulogu, a ne samo da se slažu ili ne slažu oko pojedinih stvari.

“Način na koji se odluke donose u jednom kulturnom dijalogu je jednako bitan kao same odluke koje se donose. Danas nismo prisustvovali tome. Danas prisustvovali bahaćenju, bezobrazluku, vrijeđanju i sve ono u čemu ne želimo da učestvujemo na način na koji neki misle da je možda i normalno”, rekao je Forto.

Dodao je da političari imaju odgovornost da pokažu narodu kako se pregovara i kako se pravi dogovor.

“Naša odgovornost nije da budemo onaj stereotip zbog kojeg nas prezire jedan dio zapadne Evrope, bahati balkanski šefovi. Ne želimo to biti. Jasno je da će biti još razgovora, da ćemo pokušati ono oko čega možemo se približiti. Način na koji to radimo moramo unaprijediti, sada poimenično ne govorim šta se tačno dešavalo”, kazao je Forto.