DNEVNI

NISKE PLAĆE, NEMA PREKOVREMENIH, NEMA ODMORA

Imajući u vidu da se radnici  u njihovim zemljama suočavaju s istim ili sličnim problemima, predstavnici sindikata trgovine zemalja jugoistočne Europe, tj. iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, suglasni su da zajedno mogu postići više, konstatirano je u Sarajevu na drugoj konferenciji sindikata trgovine jugoistočne Europe.

U fokusu skupa, održanog u sklopu projekta “Zajedno za prava radnica i radnika u trgovini”, kojeg, među ostalim, podržava i švedski sindikat trgovine, bila je formalizacija onog što je dogovoreno na prethodnom sastanku, a odnosi se na zvanično formiranje dva bitna odbora.

– Prvi je zajednički odbor za organiziranje sindikata trgovine jugoistočne Europe, a drugi je regionalni odbor sindikalnih povjerenika za grupaciju Fortenova. To su kompanije Konzum i Mercator koje su u BiH u sastavu grupacije Fortenova. U drugim zemljama u regiji, recimo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, to su druge kompanije. Naš zajednički cilj jest podići sindikalni angažman na višu, regionalnu razinu, navela je predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović.

Kako je dodala, na skupu je odlučeno da se zajednički organizira radnike u multinacionalnim kompanijama koje djeluju u regiji, te su takve kompanije identificirane.

Kada je riječ o BiH, Beširović je navela da je prioritet kompanija Lidl o kojoj se dosta govori u posljednje vrijeme s obzirom da se očekuje početak operacija te kompanije.

– Osnovni cilj je zajedničkiodgovoriti na sve izazove koje imaju radnici u sektoru trgovine, poručila je.

Josefin Lundmark iz sindikata trgovine Handels iz Švedske kaže je da je u toj zemlji sindikat bitan faktor u društvu, ali se i oni susreću sa sličnim problemima kao sindikati u našoj regiji.

Jedan od zajedničkih problema je balans između posla i privatnog života. Poslodavci očekuju od radnika da su im na raspolaganju kada god ih trebaju, a zaposlenicima treba razumno radno vrijeme i neradne nedjelje, kazala je Lundmark. Prema riječima predsjednice Sindikata trgovine Crne Gore Sonje Knežević, oni su se uspjeli izboriti za neradnu nedjelju, iako postoje iznimke tijekom turističke sezone.

– Važno je da se do sada sve što su poslodavci koristili kao argumente protiv zabrane rada nedjeljom pokazalo neutemeljenim, jer se promet u trgovinama uvećao, a radne snage i dalje nedostaje, kazala je Knežević.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić naglasila je da radnici koji su sindikalno organizirani mogu postići dalek više te je ukazala na značaj suradnje s poslodavcima.

– Naš je cilj sjesti i razgovarati kako bismo mogli organizirati radnike. Teško je raditi u trgovini, velika je fluktuacija radne snage, radno vrijeme je fleksibilno, ljudi rade mnogo. Kroz ovaj projekt možemo pomoći jedni dugima, potaći radnike da postanu članovi sindikata i zajedno kroz sindikalni rad, pregovaranje i socijalni dijalog, te uz druge zakonom dopuštene načine, izboriti prava za naše članove, rekla je Štulić. I Slobodan Trendafilov, predsjednik Sindikata trgovine Sjeverne Makedonije, ukazao je na potrebu povećanja članstva sindikata kako bi radnici imali bolju pregovaračku poziciju.

Na skupu se govorilo i o nekim drugim pitanjima, kao što su zabrana rada nedjeljom, te o nizu drugih zajedničkih problema, kao što su o niske plaće u sektoru trgovine u usporedbi s drugim sektorima, prekovremeni rad i svi problemi s kojima se suočavaju radnici koje zastupaju.

Na konferenciji je istaknuto da se sindikati u regiji susreću s istim problemima, od slobode sindikalnog organiziranja, korištenja godišnjeg odmora i slobodnih dana, rada na državne i vjerske praznike, do neplaćenih prekovremenih sati i niskih plaća.

Ocijenjeno je i da je neradna nedjelja prvi korak na putu poboljšanja radničkih prava, a s konferencije je poslana poruka”Zajedno smo jači”.