BIH DNEVNI

NISU UPLAĆENI DOPRINOSI: Djelatnici koji su na proračunu HNŽ-a ne mogu više ni na liječenje!?

Svi proračunski korisnici u Hercegovačko-neretvansko županiji od 1. lipnja nemaju zdravstveno osiguranje, što je posljedica višemjesečno neizmirivanja obaveza prema mirovinskim i zdravstvenim fondovima objavio je portal hercegovina.info.
Do saznanja o ovome, došlo je na način da su, kako je rekao predsjednik Sindikata učitelja u HNŽ Slavko Lauš, dvije djelatnice škola u zdravstvenim ustanovama nisu mogle obaviti zdravstvene preglede.
Istovremeno, Slavko Lauš je potvrdio da još uvijek iz ministarstva financija nije uplaćena razlika plaća za ožujak i travanj, iako je bilo rečeno da će se to ostvariti do kraja svibnja.
Podsjetimo, već mjesecima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prisutni su ogromni problemi sa isplatama plaća zbog navodnog kvara na serveru ministarstva financija. Navodno su sa tog servera nestali podaci o 6.000 zaposlenih koji imaju primanja iz županijskog proračuna. Nakon toga, već nekoliko mjeseci se pogrešno obračunavaju i isplaćuju umanjene plaće.
Evidentno je da sada dolazi do još većih problema koji dovode do situacije da nitko tko se nalazi na proračunu HNŽ-a ne može pristupiti ni zagarantiranim zdravstvenim uslugama, odnosno ne može se ni liječiti.
Iz nadležnog ministarstva, za sada nema detaljnih pojašnjena ove situacije niti konkretne projekcije hoće li i kada evidentni problem biti riješen. Također, za ovakvu neviđenu situaciju nitko od nadležnih nije preuzeo nikakvu odgovornost.