DNEVNI NOGOMET

Nogometna Europa: Englezi strahuju da nisu požurili s odlukom o povratku, hoćemo li se i mi predomisliti?

Piše: Slaven Nikšić

Nakon Belgije i Nizozemske, i Francuska se odlučila ne nastavljati prekinuto nogometno prvenstvo. Odluke su to koje su iznenadile ali i nisu, a neki se sada, konkretno Englezi, premišljaju – jesu li požurili s najavljenim povratkom.
Vladinom odlukom su u Francuskoj do rujna zabranjeni sportski događaji na kojima se okuplja više od 5.000 ljudi, što je nagnalo čelnike francuske nogometne lige na otkazivanje daljnjeg nastavka prekinutog prvenstva, a čelnike aktualnog prvaka PSG-a na razmišljanje o odigravanju domaćih utakmica u Ligi prvaka izvan Francuske. 

– Poštujemo odluku francuske Vlade. Naš je plan nastaviti natjecanje u Ligi prvaka uz pristanak UEFA-e, kadgod i gdjegod se budu odigravale utakmice. Ako ne možemo igrati u Francuskoj, igrat ćemo u inozemstvu, tamo gdje ćemo imati najbolje uvjete za naše igrače i gdje će naši djelatnici biti sigurni, izjava je predsjednika PSG-a Nassera Al-Khelaifija.
Dakle, ni Francuska neće imati prvaka u 2020., ali imat će PSG u Ligi prvaka, kad se i ako se bude vratila. Jer bez obzira na preliminarne datume povratka, nitko sa sigurnoćšu ne može ustvrditi da će se lopta tada i zakotrljati.
Prvi se tomu nadaju Nijemci, koji su se vratili treninzima, a ovog tjedna bi njihova vlada trebala dati zeleno ili crveno svjetlo za nastavak prvenstva 9. svibnja – šanse su da će doći do nove odgode, jer stanje je i dalje prijeteće. A kako svi za primjer uzimaju upravo Bundesligu, a odgođene su već tri velike europske lige, sada se oni koji su najavili skorašnji povratak na teren opasno premišljaju. Između ostalih, govorimo o Englezima koji bi najviše izgubili neodigravanjem sezone do kraja, oko 1.2 milijardu eura. Pa ipak, ta je cifra ipak manje vrijedna od života i straha, ali i mogućnosti da se prvenstvo restarta pa onda zbog mogućeg drugog vala koronavirusa opet odgodi. Bio bi to snažan udar na rejting Premiershipa i engleskog nogometa uopće, udar koji bi s onim financijskim dobrano poljuljao temelje najvažnije sporedne stvari na Otoku.
Što se nas u BiH tiče, nekako smo naviknuti da osluškujemo što veći iz regije rade – u tom nekom tonu su istaknute odluke/želje NS BiH i premijerligaša da se prvenstvo nastavi 7. lipnja, što možda ne djeluje previše optimistično, ali ima se vremena predomisliti…

VEZANO

Rakitić: Želim preuzeti rizik i nastaviti igrati nogomet

urednik

BUDI SE NOGOMETNA EUROPA

urednik

ŠVICARSKA: Mogu trenirati, ali ne žele

urednik