DNEVNI

NOVI PODACI: U FBiH stanje puno bolje nego u RS

U Bosni i Hercegovini do utorka je potvrđeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom a brojčani pokazatelji potvrđuju da je stanje i dalje puno bolje na teritoriju Federacije BiH nego Republike Srpske.

Na području Federacije BiH od ponedjeljka su zabilježena samo četiri slučaja zaraze koronavirusom, a testirana je 501 osoba dok je u RS zaraza potvrđena kod 16 osoba, a testirano je 347 uzoraka.

U RS  su umrle još dvije osobe koje su bile zaražene koronavirusom pa je ukupni broj preminulih u BiH čija se smrt povezuje s epidemijom sada 80.

Ukupni broj zaraženih u BiH od početka epidemije do utorka je bio 1946.

“Posljednjih dana imamo dobre vijesti no moja poruka građanima i dalje je da se ne smijemo opustiti”, kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

Posebice je upozorio na nedopustvo ponašanje poput “korona partyja” održanog u Sarajevu u ponedeljak navečer na kojemu je bilo dvadesetak osoba uključujući jednog državnog ministra, poznatog liječnika i niz drugih javnih osoba koje su okupljanjem prekršile sve moguće mjere ograničenja.

“To je skandalozno. Ovo zaslužuje svaku osudu i sve sudionike treba sankcionirati sukladno zakonu”, kazao je Mandić.

Najavio je da idućih dana mogu očekivati dodatna popuštanja oraničenja i pokretanje gospodarstva no sve će se to provoditi uz obvezu pridržavanja fizičkog razmaka i propisanih higijenskih mjera.

Na pitanje kako će i kada građani BiH moći putovati u Hrvatsku i hoće li moći obaviti brzo testiranje na koronavirus koje je sada potrebno za prelazak granice, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar odgovorio je da se čekaju smjernice na razini Europske unije.

“Kada EU promijeni svoje mjere organizirat ćemo se na način da ćemo građanima omogućiti da obave testiranje (na virus) u roku od 24 sata”, kazao je Pehar.

VEZANO

Pandemija – riječ godine na engleskom i njemačkom

urednik

Znanstvenici tvrde da su razvili brz i precizan test na antitijela

urednik

COVID-19 se pojavio u ambasadi SAD-a u Afganistanu

urednik