DNEVNI

Novi sukobi navijačkih skupina u Mostaru

Nakon ponoći u četvrtak, oko 00:30 sati na mostarskom Bulevaru i području i ulicama u blizini Španjolskog trga, izbili su novi sukobi nekoliko desetina  navijača Zrinjskog i Veleža. Intervencijom policije izravni sukob je spriječen, a u Mostaru su u tom dijelu grana zbog predostrožnosti pojačane patrole policije.

Iz Operativnog centra MUP-a HNŽ-a za Dnevni list su izjavili da je “policija spriječila sukob dvije navijačke skupine iz zapadnog i istočnog dijela grada”. Kako se neslužbeno doznaje, sukob je izbio nakon što su navijači NK Zrinjskog na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta crtali navijački grafit, a sam sukob organiziran je putem društvenih mreža.

Građane Mostara u tom dijelu grada uznemirili su neredi, vika i uporaba pirotehničkih sredstava, a ispaljena je i signalna raketa. Intervencijom policije izgrednici su se povukli, a nije poznato je li itko od njih uhićen ili ozlijeđen.

Ovo je drugi, veliki sukob navijačkih skupina u Mostaru u manje od dva tjedna. Podsjetimo na navijačke nerede od 8. kolovoza kada su u sukobima također koristila pirotehnička sredstva, polupana stakla obližnjih objekata, a građani ponovno uznemireni i uplašeni.

Inače, približavanjem lokalnih izbora u Mostaru 20. prosinca, počela i snažna nacionalistička retorika, temeljena na međunacionalnoj mržnji prvenstveno Bošnjaka i Hrvata, a na kojoj inzistiraju pojedini politički akteri što se, nedvojbeno, reflektira i na ionako stalno napeta događanja među navijačkim skupinama.

Za očekivati je da, službenim početkom kampanje, ova retorika dođe do usijanja, no pitanje je hoće li itko za eventualne posljedice i ponovno zaoštravanje međunacionalnih odnosa snositi odgovornost te postoji li, na koncu, i u MUP-u HNŽ sigurnosni odgovor na moguće, nove incidente. (V.S.H.)

VEZANO

‘MOSTAR U RUKAMA SUDACA’: Hoće li Ustavni sud BiH donijeti rješenje za Mostar?

urednik

Nestala starica, policija moli građane za pomoć

urednik

U Mostaru otvorena izložba ‘Bol’

urednik