DNEVNI

Novo upozorenje: Morate shvatiti – ako se pridružite bloku čiji je cilj uništenje Rusije, imamo se pravo braniti

Piše: V.S.Herceg

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, povodom obilježavanja ruskog Dana diplomacije, na službenoj Facebook stranici ovog veleposlanstva objavio je dva teksta (prvi i drugi dio, a slijede i drugi nastavci) s naslovom ‘Mitovi o odnosima Rusije i BiH’.

U tekstovima se prožimaju prijeteće poruke “uvijene” u diplomatski jezik, ali u koje ipak razotkrivaju težnje i političke ambicije, pa čak i prizvuk političkog prisvajanja Bosne i Hercegovine. Uz, naravno, sveprisutno opravdanje za invaziju na Ukrajinu koju se i dalje naziva “specijalnom vojnom operacijom” kao i nastavak političke propagande.

-Dana 10. veljače u Rusiji se slavi Dan diplomatskog radnika. Diplomacija je umjetnost čiji korijeni sežu duboko u prošlost ali ponekad ju je potrebno ispuniti mladim glasovima. Predlažem da saslušamo mlade diplomate Veleposlanstva koji nestandardnim, kreativnim jezikom govore o odnosima između Rusije i Bosne i Hercegovine, piše ruski veleposlanik Kalabuhov.

Rusko veleposlanstvo kaže kako želi rušiti “najštetnije mitove” o odnosima BiH i Rusije

U prvom dijelu teksta ‘Mitovi o odnosima Rusije i Bosne i Hercegovine’, tako stoji:

“Paradoksalno je, ali u zadnje vrijeme, kada se takav koncept kao što je „globalizacija“ raspada, a pojedine zemlje, politički blokovi, pa čak i čitave regije svijeta se ubrzano udaljavaju jedni od drugih, rušeći uobičajene ekonomske lance, tema globalne povezanosti postaje sve prisutnija u novinarskim i javnim krugovima. Odnos između Bosne i Hercegovine i Rusije nije izuzetak. Naše zemlje zaista jesu blisko povezane jedna s drugom, ali ne i na taj način kako o tome pišu mnogi domaći i strani portali. Tijekom sljedećih pet dana ćemo objavljivati po jedan od najukorijenjenijih i najštetnijih mitova koji su, kako smo uvjereni, nametnuti da bi umjetnički pokvarili iskrene i bliske odnose među našim narodima”, piše u uvodu teskta.

Tako se pod ‘mit 1.’ govori o “opravdanosti specijalne vojne operacije” na Ukrajinu uz poruku kako Bosanci Hercegovci nemaju razloga za brigu.

“Mit 1.: Čim Rusija završi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini (SVO), ona će ‘prijeći na Bosnu’.

Istina. Mora se priznati da je zapadna propagandna mašina odradila veliki posao u dosljednom promoviranju takvih gluposti. Ali promovirali ili ne, one će ostati glupostima i ničim drugim. Važno je shvatiti da je Rusija bila prisiljena proglasiti SVO kao odgovor na egzistencijalnu prijetnju svojoj sigurnosti. Podsjetimo da su puno prije veljače 2022. godine prava ruskog govornog stanovništva u Donbasu bila grubo narušavana: zabranjeno je učenje i upotreba ruskog jezika, ograničene društvene, političke i druge slobode onih koji se smatraju Rusima, a da ne govorimo o tome koliko je civila ubijeno od strane Oružanih snaga Ukrajine počevši od 2014. godine u pokušaju „obuzdavanja“ volja za slobodom stanovnika Donjecke i Luganske Narodne Republike, a ustvari – da se potisne njihovo pravo na pristojan ljudski odnos“.

Iz ruskog veleposlanstva navode kako je „učinjeno više nego dovoljno diplomatskih pokušaja kako bi se shvatilo da su svi oni jednostavno ignorirani“.

„Štoviše, čak i Europljani, koji su glumili „posredovanje“ u tim pregovorima, sada priznaju da je to bila samo igra zbog opskrbe Ukrajine s naoružanjem. Kritična točka bilo je objavljivanje planova Kijeva za fizičko ili vojno rješenje „pitanja Donbasa“. Samo zemlja slabe volje koja nije zainteresirana za vlastiti opstanak ne bi odgovorila na toliko otvorene izazove”, opravdanje je ruskog veleposlanstva za agresiju na Ukrajinu.

Zaključuje se kako je “specijalna vojna operacija” u Ukrajini “isključivo defenzivne prirode” (!) te navode kako “nema razloga da se Bosanci i Hercegovci brinu” jer nisu prijetnja sigurnosti Rusije.

“Dakle, još jednom, operacija je isključivo defanzivne prirode. Je li Bosna i Hercegovina ili bilo koje njeno djelovanje prijetnja sigurnosti Rusije? Ubija li ruske građane ili, možda, prikuplja naš biološki materijal da bi se u nekoj američkoj laboratoriji razvio virus koji će se širiti na južne regije Rusije, kao što je bio slučaj sa kijevskim režimom? Prema našim podacima, ne. Osim ako nešto ne znamo… (Šalimo se). I dokle god je to tako, nema ni najmanjeg razloga da se Bosanci i Hercegovci zbog ovoga brinu”, zaključak je i poruka iz prvog dijela teksta ‘Mitovi o odnosima Rusije i BiH’.

U drugom nastavku teksta govori se o “mitu 2” da Rusija zabranjuje BiH ulazak u NATO i EU

“Istina. Ne čini li vam se čak sama formulacija smiješna? A upravo u tim riječima najčešće dobivamo takva pitanja. Može li netko zabraniti bilo što suverenoj državi koja vodi neovisnu politiku? Unatoč bezbrojnim izjavama Veleposlanstva u kojima se pojašnjava naš stav po ovom pitanju, takve sumnje i dalje postoje u bosanskohercegovačkom medijskom prostoru. Stoga želimo još jednom umiriti one koji su posebno zabrinuti – polazimo isključivo od činjenice da je Bosna i Hercegovina neovisna u svojim odlukama. Ni Rusija, ni Europska unija, ni SAD – nitko nema pravo miješati se u njene unutarnje poslove i određivati kojim putem će ići”, navodi se po ovom pitanju.

Ali, postoji “međutim”…

“Međutim, ovdje tradicionalno slijedi jedno pojašnjenje koje uvijek izaziva gomilu netočnih tumačenja i šarenih naslova iz kategorije ‘Rusija ponovo prijeti!’ Dragi čitatelji, molimo vas da odvojite minutu svog vremena i pažljivo pročitate sljedeće. Bosna i Hercegovina je slobodna da napraviti bilo kakav korak na svjetskoj sceni. Da se pridruži bilo kojoj organizaciji – političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, bilo kojoj. Ako to želi većina građana, ako to donosi neke koristi zemlji, da podrška razvoju, ojača veze s drugim narodima svijeta – samo izvolite, mi ćemo to primiti sa iskrenom radošću. Ali vi (tu se ustvari misli na rukovodstvo države) morate shvatiti da u slučaju ako se pridružite nekom bloku, čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda mi – isto tako slobodna zemlja sa neovisnom vanjskom politikom, kao što je i Bosna i Hercegovina – imamo se pravo braniti. Shvaćate li razliku? Sve dok ne poduzimate mjere protiv nas, osjećamo se opušteno i nemamo potrebu za pojačanjem obrane”, navode iz ruskog veleposlanstva.

Nadalje se slijedi objašnjenje “hipotetičke” situacije: “Ovdje se može prigovoriti da se, hipotetički, može ući u NATO ili EU s potpuno drukčijim namjerama koje nemaju veze s Rusijom. Na primjer, da se razriješe nagomilane unutarnje kontradikcije (iznenađenje – to je također mit, ali nije to tema ovog našeg razgovora). Ali budimo realni – ukoliko uvjetni Bruxelles ili Washington naloži da se rasporede nuklearni sustavi s projektilima usmjerenim na Moskvu, onda uvjetno Sarajevo, budući članom organizacija pod njihovim vodstvom, bit će prinuđeno to uraditi. Dakle, da, izbor jest slobodan, ali molimo da nas ne ograničavate u našem pravu odgovora. Naravno, proporcionalno. Dok ne budemo 100% sigurni u realnost podmuklih planova po uništenju naše zemlje, crveno dugme nitko pritisnuti neće. Ali ako govorimo ozbiljno, ne mislimo da bi trebalo očekivati neki ekstremni razvoj situacije”, ističe se u tekstu iz ruskog veleposlanstva u BiH.

Dakako, s najavom nastavka rušenja i ostalih “mitova” u sljedećim danima.