DNEVNI

Obrazovanje je bolesnije od pravosuđa, tvornica akademskih invalida

Uskoro nam neće imati tko operirati obični žuč, ugraditi zubnu protezu, izreći presudu, projektirati most ili zgradu, objasniti običnu matematičku operaciju. Profesori su ukaljali obraz, upali su u stranačke septičke jame korupcije i neznanja i diplome su posve bizarna posljedica profesorskoga nemorala i sramote.

Znala je javnost odavno da se fakultetske diplome štancaju kao na tekućoj vrpci, da ih sveučilišni profesori ‘poklanjaju’ kao svojevrsne darovnice i zahvalnice poznatim političkim, policijskim i tajkunskim likovima, da veze cvatu i da je visoko obrazovanje odavno trulo i stegnuto mokrim stranačkim štrikovima.

Sva akademska prljavština i inflacija diploma uglavnom se adresirala na privatna sveučilišta od Kiseljaka, Pala, Travnika, Sokoca, Širokog Brijega, Prijedora, pa do Banja luke, Ključa, Orašja, Tuzle…. Vjerovalo se da su državna sveučilišta sačuvala znanstveni i moralni dignitet, spočitavalo se tek drakonsko smanjenje profesorskih kriterija.

Malo tko je znao da manje ili više isti profesorski šljam radi i na privatnim i državnim fakultetima. Kruže po korumpiranoj i sustavno unakaženoj državi poput lešinara u općoj grabeži za novcem.

Užasavajuće spoznaje

Međutim, zadnji legalističko-osvetnički obračun između Elmedina Konakovića čelnika Naroda i prvade i svršenog, sada sumnjivog, diplomca sarajevskog fakulteta za tjelesni odgoj i bračnog para Izetbegović otkrio nam je jezive razmjere čemera i bijede, ali i očiglednog kriminala oko izdavanja diploma, ovoga puta u Bakirovom pašaluku.

 Odavno traje trakavica oko kontroverzne diplome doktorantice Sebije Izetbegović, najmoćnije bošnjačke dame i šefa OSA-e Osmana Mehmedagića. Prije nekoliko dana vrh SDA je preko svog paraobaviještajnog brloga krenuo u frontalni napad na svoga odbjeglog sina Elmedina Konakovića sporeći mu diplomu Fakulteta za tjelesni odgoj.

Zapravo osvetnik Zahiragić i njegovi serviseri tvrde da je Konaković prvo diplomirao, a tek onda upisao prvu i drugu godinu fakulteta. I tu je treću godinu navodno ekspresno skončao za jedva mjesec dana.

-Tri moje diplome su potpisala tri rektora UNSA, Faruk Čaklovica, Muharem Avdispahić i Rifat Škrijelj. Svaki je ispit unesen u ISSS sistem i dostupan javnosti u svakom trenutku. Stotine studenata koji su prošli isti proces, od poznatijih: Muhamed Konjić, Sabahudin Delalić, Tomislav Cvitanušić, Sejo Bukva, Samir Avdić, Ismir Jusko, mnogo reprezentativaca BiH u sjedećoj odbojci. Dovedite danas članove SDA koji su prošli isti proces, Midhata Hubijara, Hazima Bahtanovića, nek’ odgovore na pitanja. Pozovite resornog ministra Safeta Kešu (SDA) koji je u tom periodu dao suglasnost na takvu proceduru. Pozovite predavače iz tog perioda, Ajnadžića, Hajriza Bečirovića, Cikotića, iznosio je u jednom dahu nevjerojatne podatke i imena Elmedin Konaković.

Čuvao prljave tajne. Zašto?

O diplomama Sebije Izetbegović i direktora OSA-e Osmice više se ni ne govori.

-Diploma Abdulaha Skake iz Travnika kod mentora Hajriza, Edina Ramića (potpredsjednika SDA) s Pala, Nevena Akšamije sa Sokoca, destina vaših kadrova školovanih na Sokocu, nisu nikad ni bile tema, iskopava imena zelenih perjanica Konaković, društvanca kojem je sve donedavno pripadao i s kojim je, evo do sada, patrotski čuvao sve ove prljave tajne.

Da se razumijemo, maligne akademske metastaze su rastrgale obrazovanje i u drugim nacionalnim torovima, mostaru i Banja Luci.

U Banja luku se moglo otići s dvije-tri tisuće maraka i u jednom danu dobiti uvjerene o završenoj četvrtoj godini srednje škole. Fakultetska diploma svugdje ima odavno poznatu cijenu, na predavanja se ne mora niti dolaziti. Na nekim fakultetima čak i tajnice vode pismene ispite u ime profesora, također sumnjivih doktora znanosti. To je jedno okorjelo vražije kolo.

Primitivizam i korupcija

Lažne diplome, kao i one kupljene novcem ili u krevetu, tmurna su slika pošasti primitivizma, kriminala i korupcije koji su zavili u crno jednu od najvažnijih društvenih oblasti i ostavljaju sablasne posljedice po državu. Tragična je uloga sveučilišnih profesora u kreiranju nakaradnog obrazovnog sustava, savijanja kralježnice pred moćnim stranačkim čelnicima i izazovom prokletog novca.

Uskoro nam neće imati tko operirati obični žuč, ugraditi zubnu protezu, izreći presudu, projektirati most ili zgradu, objasniti običnu matematičku operaciju. Profesori su ukaljali obraz , upali su u stranačke septičke jame korupcije i neznanja i diplome su posve bizarna posljedica profesorskog nemorala i sramote.

Definitivno, naše obrazovanje je bolesnije i od pravosuđa. Ono je tvornica akademskih invalida. Dijagnoza je posve razvidna i točna, a kada je tako zasigurno postoji i lijek. Liječenje je nemoguće preko noći, ali čestititi sveučilišni profesori, ima ih još dosta makar su tihi i uplašeni, moraju stegnuti kaiš i očistiti akademski hamelj u svojim redovima. U suprotnom nema nam spasa.     Da. L.