DNEVNI Mostar

OČEKIVANO: Statut posvađao HDZ i SDA

Očekivano gotovo cijela jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Mostara protekla je u raspravi o izmjenama i dopunama Statuta. Na stolu su se našla četiri prijedloga – onaj koji su u Mostarski sporazum ugradili i ispod njega stavili potpise predstavnici HDZ i SDA, koji danas nije prihvatljiv za HDZ, prijedlog SDP-a, kao i novi prijedlozi (dvije varijante) HDZ-a BiH.

Predsjedatelj Vijeća Salem Marić rekao je kako od 16. rujna 2009. traje proces izmjena Statuta , te iščitao kronologiju Statuta.

Za Vlatka Marinovića iz HDZ-a BiH, to je bio sat povijesti koji je obilovao privatnim tumačenjem odredbi Mostarskog sporazuma. Takav politički sporazum, u praksi, ne postoji,tvrdio je Marinović i dodao kako je HDZ dostavio nacrtni oblik Statuta.

– Ovim prijedlogom potvrđujemo da smo protiv bilo kakvih podjela, protiv podizanja tenzija, protiv disfunkcionalnosti u radu Vijeća i zalažemo se za moderan grad i Statut utemeljen za zakonu. Inzistiramo na nacrtnom obliku, rekao je Marinović.

HRS-u se ništa ne sviđa

Dodao je kako su u njihovu prijedlogu proširene izravne ovlasti gradonačelnika na temelju Zakona lokalne samouprave Federacije BiH.

Izmijenjena je odredba da Gradska uprava može imati samo šest odjela, a određene odredbe u praktičnom smislu svrsishodne su u praktičnom radu. Dodao je kako je dodan članak o imovini grada što do sada nije tretirano, ured interne revizije te sedam potpuno novih poglavlja od kojih su neki – mjesna samouprava, odnos grada i građana…

– Klub HDZ-a BiH ni u jednom trenutku ne teži podjelama već upravo suprotno. Podjele nastaju dajući nezakonite ovlasti bilo kakvim povjerenstvima Grada. Ne možete naći zakonito uporište koje može podići ovlasti povjerenstvima gradskih područja, rekao je Marinović.

Tvrdio je i kako se za svih šest gradskih područja formira jedno povjerenstvo kojeg čine vijećnici s gradskih područja. Takav je prijedlog, tvrdio je, bolji i garancija je sigurnijeg i boljeg grada.

Uslijedio je očekivan odgovor SDA. Za Adila Šutu je prihvatljiv prijedlog iz Mostarskog sporazuma.

– Spremni smo podržati ovakav prijedlog, kao što stoji i na stranici HDZ-a BiH, rekao je.

Dodao je kako se u HDZ-ovu prijedlogu središnja zona dijeli tako da sredstva pripadaju po mjesnim zajednicama Zapadu i Jugozapadu. Središnja zona je široko pitanje, uključuje i aerodrom i autobusnu stanicu i nije bez razloga centralna, tvrdio je.

– Status centralne zone se ne treba degraditi prijedlozima o rasporedu korištenja imovine, jer centralna zona je u više gradskih područja, i u koliziji smo, rekao je Šuta.

Predsjednik Povjerenstva za Statut u Vijeću, Slaven Bevanda (HRS) upozorio je na odredbe koje je žurno mijenjati, a koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.

– Na to ste se obvezali u sporazumu. To što ne provodite svoje sporazume, to je druga stvar. To je odnos potpisnika, a ne Gradskog vijeća. HRS neće podržati niti jedan prijedlog. Možemo doći i do boljih rješenja od onog iz sporazuma, rekao je i dodao kako je jedini put izmijeniti četiri članka kako to nalaže Ustavni sud.

Najvažniji akt bez građana

Vijećnica Prve mostarske partije Adela Gosto, konstatirala je kao su SDA i HDZ BiH dužni izvršiti ono što su potpisali.

– Ne mogu da vjerujem da su europski dužnosnici stavili potpis na nešto što je diskriminirajuće, Mostarskim sporazumom onim ljudima koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Bošnjaci i Hrvati onemogućujemo je da se kandidiraju na mjesto predsjedatelja Gradskog vijeća, rekla je i dodala kako po prijedlozima komisije postoje veće ovlasti od gradonačelnika.

– Pričamo o multietničkom gradu, a ne vidim nigdje da u svemu ima Ostalih, rekla je te iznijela amandmane u ime svoje stranke. SDP je predložio da se u Statut uvrsti samo ono što uvažava presude Ustavnog suda.

– Prijedlog je da naložimo kakav je OHR nametnuo a da ostalo ide u javnu raspravu i usuglašavanje predsjednika stranaka, rekao je Sanel Žuljević (SDP).

Irma Baralija (NS) je upozorila na dopisOHR-a.

– Tamo stoji – usvojiti izmjene i dopune statuta za koje se očekuje da dobije potrebnu većinu, navela je. Istaknula je da je prilično jasno da niti jedan od prijedloga nema većinu, predloživši da se izmijene četiri člana Statuta, pa da se onda krene namaštavati s građanima.

– Rješavamo najvažniji akt, a nema nigdje građana, rekla je Baralija.

Anel Kljako (Koalicija za Mostar) uputio je čestitke HDZ-u, što su kako je rekao odustali od prijedloga koji grad dijeli na dvije strane.

– Mene mostarski sporazum ne obavezuje, ali sam iznenađen što pojedine kolege osporavaju taj sporazum, ako znamo da su se hvalili tim sporazumom, rekao je Kljako i dodao kako će podržati prijedlog naveden u Mostarskom sporazumu jer smatra da je to korak naprijed.

– Ovaj statut ne rješava sve probleme građana Mostara ali je korak naprijed, rekao je. Smatra i kako su pojedine ovlasti komisija diskutabilne. Damir Šunjić iz HDZ-a BiH rekao je kako SDA prepisuje od odlikaša te da se u HDZ-u slažu s onim što je potpisano u Mostarskom sporazumu a ne ”da se lomi preko koljena” i da se Statut treba usvojiti u formi nacrta.

H. Ž.

VEZANO

Ovjereno još 15 kandidatskih listi za Mostar

urednik

Palmer: Uvjeren sam da će rezultati izbora u Mostaru odražavati želju građana

urednik

Počela obnova gradskih fontana u Mostaru

urednik