BIH DNEVNI DOM

ODAKLE TOLIKI NOVAC? Kriza je, ali stanovi idu kao na traci

Prosječna cijena prodanih novih stanova u trećem kvartalu 2023. iznosi 2.690 KM što je u usporedbi s trećim kvartalom 2022. rast od četiri posto.

Pored predviđanja da će se u godini koja je na izmaku smanjiti gradnja, te da će doći do pada cijene kvadratnog metra stanova, to se nije desilo.

Naprotiv, prodaja u novogradnji, ne da ne posustaje, nego je u porastu kao i cijena kvadratnog metra. Prognoze za iduću godinu također nisu optimistične, ako govorimo o padu cijena. Najbolje čemu se možemo nadati, tvrde bolje upućeni je da ostanu iste.

U trećem tromjesečju, u periodu srpanj – rujan, u BiH su prodana 953 nova stana, po prosječnoj cijeni od skoro 2.700 maraka po kvadratu. Broj prodanih novih stanova u trećem kvartalu 2023. u odnosu na treći kvartal 2022. veći je za 5,5 posto. Prosječna cijena prodanih novih stanova u trećem kvartalu 2023. iznosi 2.690 KM što je u usporedbi s trećim kvartalom 2022. rast od četiri posto.

Stan – odlična investicija

Cijena kvadrata i novih i polovnih stanova stagnira ili ima čak i blagu tendenciju rasta. O pojeftinjenju nema govora.

– Netko je možda zadržao pola godine tu zadnju cijenu, ali da je spustio – to sigurno nije. I drastičan pad cijena se sigurno ne očekuje, ističe arhitektica Zvjezdana Hrvaćanin.

– Određene korekcije na dole sigurno će se morati desiti u narednom periodu zato što su se i financijske mogućnosti potencijalnih kupaca poprilično istrošile, kazao je menadžer prodaje Boris Marić.

Iako parametri ukazuju da bi cijena kvadrata morala pasti to se još ne dešava.

– Hoće li doći do pada cijena? Doći će onda kada se smanji potražnja do razine da investitori odlučuju da smanje cijenu. Kada bi došlo do smanjenja potražnje do nivoa da im ugrožava investicijski ciklus i uopće projekt, kaže Dragan Milanović, generalni direktor kompanije Remax.

U nedostatku boljih prilika investiranje u nekretnine za one koji imaju novac je najbolja opcija.

– Imajući u vidu inflaciju koja postoji, u toj situaciji ulaganje nekretnine je kapitalno koje ne gubi na vrijednosti. Dakle nećete izgubiti ništa. I ako jednog dana odlučite da taj stan prodate, poručio je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

7000 KM – kvadrat u Sarajevu

Iako je za mnoge, naročito u većim gradovima gdje je prosječna cijena kvadrata od tri i pol do četiri tisuće maraka, kupovina novog stana misaona imenica, oni se prodaju. I to nikad bolje. Za neke očito nema krize.

Cijene se razlikuju i od lokacije, te u posljednjih godinu dosežu visoku cifru. Elmir Mašić iz agencije Prestige ističe kako su cijene u posljednjih godinu dana u stalnom porastu, te da bi se on mogao izraziti u postotku rasta od 20 do 30 posto u ovisnosti od kategorije nekretnine.

– Najveći rast cijena se bilježi za stanove i najveća potražnja na tržištu je za tu vrstu nekretnina. Cijene se kreću od dvije tisuće maraka po kvadratu na područjima manjih gradova do sedam tisuća u Sarajevu, navodi.

Kako ističe, kretanje cijena na tržištu odnosno porast cijena uveliko je otežao mogućnost kupovine nekretnina za mlade.

– S obzirom na cijene mali broj mladih je u mogućnosti kreditno se zadužiti za kupovinu stana, odnosno prema trenutnim cijenama i prosječnim primanjima, njihova mogućnost je svedena na kupovinu manjih stanova, istakao je Mašić.

N. K.

VEZANO

Vlada FBiH se danas bavila stanovima

urednik

Pala prodaja stanova

urednik

Cijene stanova u BiH veće za 40 posto, najam u Mostaru ide i do tisuću maraka

urednik