DNEVNI NOGOMET

Odluku o prekidu donijeli sa velikim zakašnjenjem

Piše: Slaven Nikšić, FOTO: sportsport.ba

Natjecateljska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine rekla je svoje – nakon skoro tri puna mjeseca prekida zbog koronavirusa, Premijer liga BiH neće se nastaviti. I tako će i biti, jer ostaje samo da se odluka na Izvršnom odboru NS BiH odluka potvrdi. Zvuči uredno, zvuči kao da su ispoštovane sve procedure i onda se odlučilo – a bilo je daleko od toga.
Sarajevo je novi prvak BiH, u Europu će i Željezničar, Zrinjski i Borac, iz Lige ispadaju Čelik i Zvijezda. Odluka je to koju je jučer predložila Natjecateljska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, a kako je potvrda od strane Izvršnog odbora koji tek treba zasjedati samo formalnost  – tako će i biti. Ne djeluje logično, jer Sarajevo je s dvije trećine kompletiranog prvenstva odnijelo titulu sa tri boda prednosti u odnosu na Željezničar, a ne može se reći ni da je Čelik, sa dva boda ispod sigurne zone, izgubio status premijerligaša a da je dobio šansu spasiti se.
Ali to vam je to. Tjedni natezanja oko nastavka sezone iznjedrili su kraj poput onoga u najpredvidljivim filmovima, nakon kojih vam bude žao vremena koje ste potrošili na njega.
Svi su, ima tome mjesec dana, možda i više, znali da se sezona neće nastaviti, ali eto, održavani su te video-konferencije, vršile se korona inspekcije stadiona, klubovi (njih pet od dvanaest) testirali igrače na COVID-19, a odluka iz Republike Srpske po kojoj se nogomet u tom entitetu neće igrati prije 1. srpnja – iskorištena je kao čvrst alibi da se sve završi prije nego treba završiti, prije nego se odigra preostalih jedanaest kola, prije nego se  Kupu odigraju polufinala i finale.
Nije da je na loptu stao samo Borac, kojem kraj odgovora zbog 240.000 europskih razloga (možda i više ako prođu jedno kolo) i koji je kao takav navodno utjecao na odluku vlasti u RS-u. Odgovara prekid i drugima koji su u takvoj poziciji, ali to nije bit priče – jer klubovi imaju pravo tako razmišljati, imaju se pravo izjasniti, a Savez je trebao biti taj koji će odlučiti i to na vrijeme, ne mjesec dana nakon što je odluka trebala biti donesena, ne kada su svi oko nas opet zaigrali. Klubovi su u međuvremenu plaćali svakodnevne troškove, onih 60.000 maraka pomoći od Saveza nestalo je preko noći (barem kod onih koji plaćaju račune), a nije mala stavka u svemu bila ni nemogućnost pravovremenog planiranja iduće sezone, posebno za one koji igraju Europu.
Ukratko, Savez očito da nije imao odlučnosti na vrijeme donijeti odluku o prekidu koji je bio neminovan, a koji je puno ranije mogao zaustaviti neizvjesnost.