DNEVNI Politika

OHR: Schmidt odlučio da ne učestvuje u ‘orkestriranoj pozorišnoj predstavi’

Ured visokog predstavnika u BiH objavio je danas na platformi X da posjeta Christiana Schmidta Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena. 

Navedeno je da je visoki predstavnik danas svjesno odlučio da ne učestvuje u “orkestriranoj pozorišnoj predstavi”, vodeći računa o interesima svih građana BiH, te da on nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Istaknuto je da je Schmidt danas razgovarao s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i da su dogovorili da se uskoro sastanu i nastave razgovor. Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom.

OHR je naglasio da usijane spekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine.