DNEVNI ZDRAVLJE

Opasna gljivična infekcija napada oporavljene od Covida-19

Drugi val koronavirusa pogađa Indiju, sa najvećim dnevnim porastom novooboljelih na svijetu, a liječnici, pored muka koje imaju sa ogromnim brojem pacijenata i nedovoljnim bolničkim kapacitetima, suočavaju se i sa porastom broja slučajeva rijetke gljivične infekcije mukormikoze, koja napada one koji se oporavljaju ili su se oporavili od Covida.

Radi se o jako rijetkoj infekciji gljivicama koje se najčešće nalaze u tlu i trulim biljkama. Čovjek se inficira inhalacijom spora, a bolest se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili onima koji imaju dijabetes, kronično koriste kortikosteroide, imaju metaboličku acidozu ili su im transplantirani organi. Napada sinuse, oči, mozak i pluća i može da bude smrtonosna za dijabetičare ili one koji su oboljeli od raka i side. Jedna od onih koji se bore sa ovom gljivičnom infekcijom je 25-godišnja Indijka sa dijabetesom, koja se prije tri nedjelje oporavila od koronavirusa. Ona je najprije jučer bila podvrgnuta operaciji koju je obavio specijalista za uho, grlo i nos, nakon čega je podvrgnuta trosatnoj očnoj operaciji.

 „Uklonit ću joj oko da bih joj spasio život. Tako funkcionira ova bolest“, kazao je za BBC liječnik Akšaj Nair. On vjeruje da je u slučaju mlade Indijke mukormikoza, od koje je stopa smrtnosti 50 posto, izazvana steroidima koje je uzimala u sklopu terapije protiv bolesti Covid-19, koji se obično prepisuju pacijentima sa ozbiljnim ili kritičnim oblikom koronavirusa. Steroidi smanjuju upalu u plućima kada je u pitanju Covid-19 i ispostavilo se pomažu u sprečavanju štete koja može biti nanijeta organizmu kada se imuni sustav „pregrije“ u borbi protiv koronavirusa. No, također, mogu izazvati pad imuniteta i podignu razinu šećera u krvi i kod dijabetičara i kod onih koji to nisu a oboljeli su od Covida.

Pad imuniteta okidač za mukormikozu

Vjeruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze. „Dijabetes snižava imunu odbranu organizma, koronavirus to dodatno pogoršava, a steroidi koji pomažu u borbi protiv Covida-19 doliju ulje na vatru“, kaže dokrot Nair, koji radi u tri bolnice u Mumbaju, jednom od indijskih gradova koji je najgore pogođen epidemijom koronavirusa. On je naveo da je samo u aprilu imao 40 pacijenata koji su dobili mukormikozu.

Mnogi od njih su bili dijabetičari koji su se kod kuće oporavljali od Covida. Kod jedanaestoro od njih morala je da bude izvršena operacija uklanjanja oka. O prosinca do veljače, samo šest njegovih kolega u pet gradova prijavilo je 58 slučajeva ove infekcije. Većina pacijenata ju je zaradila 12 do 15 dana nakon što se oporavila od koronavirusa. Jedna od bolnica u Mumbaju zabilježila je 24 slučaja mukormikoze u posljednja dva mjeseca, što je znatno povećanje u odnosu na dosadašnjih prosječnih šest slučajeva godišnje. Od tih slučajeva, 11 je izgubilo oko, a šestoro je preminulo. Većina oboljelih su sredovječni dijabetičari, koji su se zarazili dvije nedjelje poslije oporavka od Covida.

 „Suočavamo se već sa dva do tri slučaja tjedno. To je pravi košmar usred pandemije“, rekla je doktorica Renuka Bradu iz mumbajske bolnice.

Simptomi mukormikoze

Pacijenti koji dobiju mukormikozu najčešće imaju zapušen nos ili krvarenje iz nosa, oticanje i bol u oku, padanje kapaka, zamagljivanje vida i, na kraju, gubitak vida. Takođe se oko nosa na koži mogu pojaviti crne fleke. Liječnici navode da se većina pacijenata sa ovom infekcijom javlja prekasno, u trenutku kada već gube vid, i najčešće je potrebno odstraniti im oko, kako se infekcija ne bi proširila na mozak. U nekim slučajevima u Indiji, liječnici navode da su pacijenti ostali bez oba oka, a u rijetkim slučajevima morali su inficiranom čak da uklone i viličnu kost kako bi spriječili širenje bolesti. Jedini lijek koji pomaže u ovom slučaju je injekcija koja košta 48 dolara, i mora da se prima svaki dan osam tjedana. A jedini način da se spriječi ova gljivična infekcija je da se osigura da Covid pacijenti i tijekom liječenja i tijekom oporavka steroide dobijaju u pravoj dozi i u odgovarajućem vremenskom periodu, navodi jedan mumbajski dijabetolog.