DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Opet se nešto ‘muti’ oko Aluminija?

PIŠE: J. S.

Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o., te njezini međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) sa zadovoljstvom objavljuju da od utorka, 7. travnja, 2020. godine, počinje novo razdoblje za Aluminij d.d. Mostar, priopćeno je iz M.T. Abraham Grupe.

Tako je točno prije mjesec dana slavodobitno označen ‘ulazak’ izraelsko-kineskog konzorcija u uništeni mostarski gigant, a ‘veliki dan’ zaključen je velikim planovima. Javnosti je rečeno da će za početak novi poslodavac primiti 80 djelatnika, i to u roku 60 dana od potpisa ugovora. Sukladno Ugovoru, pokrenut će proizvodnju u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana. Novih 90 djelatnika zaposlit će potom u roku 60 dana o dana pokretanja pogona Ljevaonice.

Od tada je prošlo već 30 dana, a stvari se nisu pomaknule ni milimetar prema ispunjenju danih obećanja. U pogon ljevaonice već dugo vremena nitko ne dolazi, niti se itko iz izraelsko-kineskog konzorcija više oglašava povodom pitanja najavljenog pokretanja proizvodnje, a kako saznajemo, ‘novi’ Aluminij navodno ne uspijeva na tržištu nabaviti sirovinu potrebnu za ljevaonicu. Uskoro ističe i mandat direktoru u ostavci Anti Reziću.

Da se opet nešto kuha oko Alumnija dokazuju i sve češći istupi političara po pitanju naplate duga koji ta urušena kompanija ima prema Elektroprivredi HZHB, ali prema brojnim drugim institucijama.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prije dva dana je izjavio da je EP HZHB već trebala po zakonu početi tražiti svoja potraživanja koja su registrirana u Aluminiju.

-Nakon toga sudstvo mora reagirati, a hoće li to dovesti do stečaja ili nekog drugog postupka, ja to ne mogu u ovom trenutku prognozirati, kazao je Džindić.

IZ EP HZ HB su naglasili da će koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da bi došli do svojih potraživanja.

Podsjetimo, kada je u pitanju dug veći od 400 milijuna maraka zbog kojeg je proizvodnja u Aluminiju zaustavljena u srpnju 2019. godine, direktor M. T. Abraham Grupe Isaac M. Tamir je kazao kako se taj dug ni na koji način ne odnosi na novu tvrtku Aluminij Industries te da dug neće utjecati na pokretanje proizvodnje.

Dakle, svi pričaju svoju priču, ali nitko ne preuzima odgovornost nizašto. Činjenica je da Aluminij ne radi, da se ljudi ne vraćaju na posao, te da se ne zna hoće li proizvodnja u Ljevaonici krenuti u roku koji je preciziran u govoru. Ne bi trebalo čuditi ako za par mjeseci dođe do ‘raskida suradnje’ između Vlade FBiH i izraelsko-kineskog konzorcija ukoliko se predstavnici Abraham grupe ne ‘ubrzaju’ i krenu ispunjavati obaveze koje su preuzeli ‘ulaskom’ u Aluminiji.

VEZANO

Zašto u ‘antifašističkom’ Sarajevu šetamo ‘ustaškim ulicama’?

urednik

U Mostaru veliki karate seminar u organizaciji KK Semih

urednik

Zrinjski: Rendulić nije do kraja zadovoljan, ali ne paničari

urednik