DNEVNI ZDRAVLJE

OPREZA NIKAD DOSTA: I cijepljeni građani moraju nositi masku!

U našoj zemlji u tijeku je proces imunizacije stanovništva. Raspoloživa cjepiva rabe se svakoga dana u svim bh. gradovima, isčekujući skori dolazak novih vakcina koje su donirane ili kupljene u sklopu COVAX mehanizma. 

Nakon cijepljenja medicinskih djelatnika i štićenika staračkih domova, prioritet su prijavljeni građani stariji od 65 godina, a sve navedeno kod stanovništva je bez obzira na crne statistike vratilo optimizam. 

Imunitet se ne dobiva ‘instant’

Liječnici apeliraju da je jako bitno održati stupanj ozbiljnosti, jer svaka nova ležernost i kršenje mjera mogu uzrokovati nova povećanja broja zaraženih i umrlih.

– Jako važno je i dalje nositi masku, pa i za građane koji su se cijepili. Tu mislim na one koji su primili i  prvu i drugu dozu cjepiva jer imunitet se ne dobija “instant”. Nakon prve doze, imunitet se polako podiže, prepoznaje antigen, odnosno polup, i to u ovisnosti od cjepiva koje smo primili, pojasnila je doktorica Andrea Jurić.

Ističe kako se antitijela u ljudskom organizmu bude upravo nakon prve doze cjepiva, međutim, ne u količini da bi zapravo bilo efikasno. 

Nakon što se primi cjepivo, potrebno je minimalno 12 dana da se počne razvijati imunitet.

– Tek nakon druge doze, otprilike dva do tri tjedna, možemo smatrati da smo zaštićeni. U međuvremenu, potrebno je nositi masku i na taj način štititi sebe i druge. Individualno je kada ćemo imati zaštitna antitijela, od druge doze – najranije dva do četiri tjedna potrebno je nositi masku, objasnila je Jurić.

12 dana za imunitet

Nakon što se primi cjepivo, potrebno je minimalno 12 dana da se počne razvijati imunitet. Jedino što se zasad zna je da nakon potpune imunizacije bilo kojom od odabranih vakcina protiv COVID-a, ona štiti od teških oblika bolesti i djelomično od bilo kojih lakših oblika. Međutim, još uvijek se sa sigurnošću ne zna da li vakcine štitE od prijenosa virusa sa jedne osobe na drugu. I to je dodatni razlog zašto preporučuje nošenje maski nakon primanja jedne ili dvije doze cjepiva.

U Gradu Mostaru također je u tijeku vakcinacija građana i to u prostoru Hrvatskog doma Herceg-Stjepana Kosače. U domovima zdravlja zadovoljni su kako se sve odvija, uz napomenu da zasad nema kontraindikacija i nus pojava. Prioriteti u cijepljenju davno su utvrđeni i strogo se poštivaju.

H. Ž.