BIH DNEVNI

Osnovana nova hrvatska politička stranka u BiH

Nova hrvatska politička stranka u BiH osnovana je u subotu u Rami a njen utemeljitelj je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević koji je odmah najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na utemeljiteljskoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) kojega predvodi HDZ BiH.

Ivančević i njegovi suradnici i politički istomišljenici prošle su godine istupili iz HDZ-a 1990. optužujući čelnike te stranke da se su se “utopili” u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ BiH.

“Njihova politika je ona kojoj je cilj osobni interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju”, kazao je u subotu Ivančević ustvrdivši kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti.

Najavio je kako će RNS djelovati prije svega na razvitku Rame i poboljšanju statusa Hrvata koji tamo žive ali je spreman djelovati i na višim razinama vlasti kako bi Hrvati u cijeloj BiH konačno dobili oporbu koja će vjerodostojno zastupati njihove interese.

“Svi drugi narodi imaju oporbu, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji”, kazao je Ivančević optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki oporbeni glas među Hrvatima.

“Prije se može govoriti o njihovoj nesposobnosti da rade u korist hrvatskog naroda nego o nečijoj drugoj krivnji za poziciju Hrvata”, istakao je Ivančević.

“Svi znamo da je pojam Rame najviše njegovan i sačuvan upravo od Hrvata Rame, te je u nazivu objedinjen i hrvatski i ramski identitet. Daleko veći Hrvat je onaj koji vrijedno radi i stvarno štiti hrvatske interese od onoga tko se zaogrne zastavom i galami: Ja sam Hrvat, a pri tome gleda samo na svoj interes. S druge strane, mi Hrvati u Rami živimo zajedno sa Bošnjacima. Veliki dio interesa koje ovdje lokalno ostvarujemo jesu naši zajednički interesi. Stoga ostavljamo prostor  za političku podršku svima kojima je Rama u interesu, jer smo u situaciji zajednički rješavati veliki dio problema koji zajednički imamo”, kaže Ivančević.

“Iako polazi od hrvatskog i zavičajnog, ova stranka ne želi biti usko lokalna ni nacionalno isključiva, nego je otvorena za suradnju s drugim hrvatskim strankama kao i drugim strankama koje pokreću slični politički interesi. Ramska narodna stranka ne vodi politiku samodostatnosti i izolacije, nego će još više, posebno s novima prometnim i tehnološkim povezanostima te novim gospodarskim projektima u Rami, biti poveznica između susjednih općina i regija Bosne i Hercegovine.”

Najavio je suradnju sa svima koji imaju sličan politički program s ciljem jačanja oporbe politici koju vodi HDZ BiH.

Ivančević je na čelu općine Rama već četvrti mandat i svaki put je pobijedio u srazu s kandidatima iz HDZ BiH. Ramska općina je po zadnjem popisu iz 2013. godine brojala nešto više 14 tisuća stanovnika od kojih je Hrvata oko 10 tisuća no ta je lokalna zajednica važna i politički i gospodarski jer se u njen proračun slijevaju veliki prihodi od eksploatacije vode u Ramskom jezeru koja se koristi za proizvodnu električne energije.

Tako su u ovoj godini u općinskom proračunu po tom osnovu planirani prihodi od oko 10 milijuna eura.

Predsjednik stranke je dr. Jozo Ivančević. U Glavni odbor izabrani su dr. Jozo Ivančević, predsjednik, Branko Burić, Marija Bešker, Jozo Tomić, Stipo Sičaja, Ilija Selak, Gabrijel Malekinušić, Slavko Nović, Pero Mendeš, Ivica Džalto, Luka Karača, Ivan Zadro, Ivan Rotim i Miroljub Biloš, u Sud časti Luka Markešić, predsjednik, Jozo Baketarić i Slaven Bošnjak-Šudić  te u Nadzorni odbor Antun Kovčalija, predsjednik, Ante Tadić i Tonka Drežnjak.

Vijećnici su Mara Anđelić, Marinko Cvitanović, Jure Tadić, Martina Sičaja, Tomislav Džalto, Boris Faletar, Stanko Ćurčić i Ilija Šarčević.