BIH DNEVNI ZDRAVLJE

PACIJENTI I DALJE TRPE: Sindikati prekidaju štrajk tek nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora

Piše: V.S.Herceg

Iako su sindikati zdravstva, 7. svibnja, na skupštini sindikata zdravstvenih djelatnika pri SKB Mostar jednoglasno prihvatili konačnu ponudu Vlade HNŽ-a o povećanju koeficijenata na plaće, odnosno, novog Kolektivnog ugovora, generalni štrajk još uvijek nije prekinut, a zdravstveni osiguranici, ukoliko nisu ‘hitni’, ne mogu ostvariti specijalističke preglede.

Kako je za Dnevni list potvrđeno, generalni štrajk sindikata uposlenih u zdravstvu, izgledno je da će biti okončan u srijedu, a već u četvrtak očekuje se normalizacija rada.

Prekid štrajka u četvrtak?

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić za medije je svojedobno izjavio da se generalni štrajk prekida 12. svibnja (srijeda), no to toga nije došlo. No, kako se čini, to bi mogla biti srijeda, ali ovaj put 19. svibnja. Ili možda četvrtak, 20. svibnja…

Naime, kako je kazao Anić za Dnevni list, generalni štrajk će se prekinuti kada predstavnici sindikata s Vladom HNŽ potpišu novi kolektivni ugovor.

-Štrajk se prekida na dan potpisivanja kolektivnog ugovora i tako je već prije odlučeno. Očekujemo da je potpisivanje kolektivnog ugovora s vladom u srijedu, a već u četvrtak izvijestit ćemo sve o normalizaciji rada, potvrdio je Anić.

Ovime bi bila i okončana višemjesečna blokada u funkcioniranju zdravstvenog sustava ove županije što je, povrh uvedenih mjera i ograničenja zdravstvenih usluga zbog pandemije COVID-19, stvaralo dodatne probleme pacijentima-zdravstvenim osiguranicima koji su trebali specijalističke pregled, a koji su iste najčešće ostvarivali u privatnim medicinskim ustanovama.

Zdravstvene usluge ograničene

Na žalost, zbog pandemijskih mjera skoro u potpunosti su izostali preventivni pregledi i otkrivanje oboljenja u ranim stadijima, a primani su samo hitni pacijenti. Generalni štrajk oko dvije i pol tisuće sindikata, medicinskih sestara, tehničara, vozača, servirki, čistačica itd., koji traje od 10. prosinca prošle godine, dodatno je doprinio pogoršanju, ionako već ograničenih zdravstvenih usluga.

Podsjetimo, Vlada HNŽ na telefonskoj sjednici od 30. travnja prihvatila je konačnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade prema sindikatima te istu dostavila reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar koji je istu, 7. svibnja, na sjednici Skupštine i usvojio.

No, iako je usvojen prijedlog Vlade HNŽ-a, štrajk se još uvijek ne prekida jer su sindikati već prije odlučili da nema prekida štrajka bez potpisanog novog Kolektivnog ugovora. Iako se ova svojevrsna igra živaca i principa nastavlja, njen kraj se uskoro očekuje, no tek će se analizirati s kojim će posljedicama rezultirati po zdravlje pacijenata.