BIH DNEVNI ZDRAVLJE

Pacijenti i sindikat zdravstva s brojnim pitanjima, a ministar ‘incognito’

Piše: V.S.Herceg

Iako su neslužbene informacije govorile kako će se Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a sastati ovih dana, konkretne informacije o tome ne postoje kao ni teme koje će se naći na dnevnnom redu.

Inače, Zdravstveno vijeće konstituirano je u travnju 2019. godine, a iako i pacijenti trpe zbog uvedenih pandemijskih mjera kao i zbog održavanja generalnog štrajka uposlenih u zdravstvu HNŽ-a, čini se da Vijeću to nije dovoljan povod za raspravu o pravima pacijenata kao i cjelokupnog zdravstvenog susava u HNŽ-u.

Pacijenti čekaju odgovore na brojna pitanja

Marin Bago, mostarski aktivist i pedsjednik Udruge za unaprijeđenje kvalitete življenja ‘Futura’, jedan od članova Zdravstvenog Vijeća, zatražio je održavanje sjednice zbog gorućih pitanja koja stvaraju poteškoće mnogim pacijentima.

“Umjesto da Vijeće zasjeda barem jednom mjesečno zbog pandemijskih mjera koje značajno ograničavaju pružanje zdravstvenih usluga zdravstvenim osiguranicima, kao i zbog aktualnog generalnog štrajka, informacija o sjednici još nema. Uputio sam nekoliko pitanja o kojima bi se trebalo raspravljati, ato su, između ostaloga i što ćemo s tzv. hladnim pogonom kao i što s pacijentima. Ukoliko pojedini odjeli zbog problema s korona virusom zašto Zavod ne sklopi ugovore s privatnim medicinskim sektorom i kako omogućiti osiguranicima refundiranje troškova. Zašto zdravstveni osiguranici nemaju pravo na svoj novac jer su ih, zbog svega navedenoga, upućivali na privatne prakse?”, kaže za Dnevni list Bago.

Jedno go njegovih pitanje, ističe, je i analiza plaćanja ugovorenih obveza ZZO HNŽ-a za 2020. godinu. Međutim, teme o pravima pacijenta, njih u HNŽ-u oko 170 tisuća, još čekaju, a mjerodavni ministar Goran Opsenica koji je ujedno i prvi čovjek Kriznog stožera ovog ministarstva, a na čelu je i Pregovaračkog tima za pregovore sa sindikatima u štrajku, skoro da ne istupa u javnosti.

I sami sindikati zdravstva nekoliko puta su izjavljivali kako se ministar ne odaziva na njihove pozive i pozive na sastanak, te je sindikate nekoliko puta ugostio na razgovoru premijer ove županije Nevenko Herceg. U pandemijskom vremenu i cjelokupan teret obraćanja i komunikacije s javnosti pao je na teret glasnogovorniku, dok se do sada prvi čovjek Stožera, ministar Opsenica, javnosti obratio jednom ili dva puta i to kritizirajući – novinare.

Što je zadaća Zdravstvenog vijeća?

Inače, Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, imenovani su predstavnici pacijenata, udruge mladih, Liječničke komore, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Jasminka Rebac, Marin Bago, Darko Knežević, Zdravka Rozić,  Nermin Avdić, Zoran Nikolić, Alma Kozo i Branka Bošković, a predsjedajuću Vijeća je Alma Kozo, predstavnica resornog ministarstva.

Vijeće obavlja poslove i zadatke utvrđene Zakonom o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata, te u sklopu svojih mjerodavnosti, donosi odgovarajuće preporuke i zaključke u svrhu poboljšanja prava pacijenata i cjelokupnog zdravstvenog sustava u HNŽ-u.