DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Papa Franjo: Cjepivo za koronavirus mora biti dostupno svima

PAPA Franjo u nedjelju je pozvao ne međunarodnu znanstvenu suradnju kako bi se otkrilo cjepivo za koronavirus te je kazao da cjepivo mora biti dostupno širom svijeta. 

Papa Franjo je u nedjeljnom Angelusu, koji se emitira iz papinske knjižnice umjesto s Trga svetog Petra zbog karantene, zahvalio svima na svijetu koji rade u esencijalnim djelatnostima.

Pozvao je na međunarodnu suradnju kako bi se svijet mogao boriti s koronavirusom koji je do sada zarazio gotovo 3,5 milijuna ljudi i ubio više od 240 tisuća.

“Ustvari, važno je da ujedinimo znanstvene kapacitete, da na transparentan i nepristran način pronađemo cjepivo i lijekove”, kazao je Papa.

Papa je ustvrdio da je također važno “jamčiti univerzalni pristup nužnim tehnologijama koje omogućuju svakoj zaraženoj osobi, u svakom dijelu svijeta, da dobije nužno liječenje”.

Svjetski vođe u travnju su obećali ubrzati rad na testovima, lijekovima i cjepivu za covid-19 te o tome podijeliti saznanja i postignuća, ali SAD nije sudjelovao u inicijativi koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američki predsjednik Donald Trump optužio je WHO za pogrešnu reakciju na krizu i da je previše blizak s Kinom te je suspendirao američke uplate WHO-u. Hina