DNEVNI

PARKING Mostarci nezadovoljni: “Van pameti je da vozilo parkiram dva kilometra dalje od kuće”

Kako je realizacija odluke o naplati parkiranja u Mostaru sve bliže, nezadovoljstvo građana je sve veće. Razloga za to je mnogo, od cijena parkiranja koje su, kako mnogi smatraju, novi udar na sve tanje novčanike građana, do činjenice da za parking mjesto, bez obzira na kupovinu mjesečnih ili godišnjih karata, nema nikakvih garancija, piše Avaz.

Tako je, uz prodaju mjesečnih i godišnjih karata tokom testnog razdoblja, a koje će potrajati do 7. veljače, kada kreće kontrola parkiranja, na sceni sve više nejasnoća i konfuznih situacija, posebno u prvoj zoni naplate.

Hladan tuš

Sve je više građana iz te zone koji smatraju da su diskriminirani, kazao nam je to Hilmo Abaza. On živi u ulici Braće Balaća, sokaku koji vodi ka Titovoj ili Glavnoj ulici i gdje više od četiri decenije parkira svoj automobil.

Ovaj penzioner i bivši logoraš je odmah, s početkom prodaje karata, želio da se na vrijeme osigura i kupi godišnju kartu. Iz „Mo-parkinga“ je dobio upute, odnosno koje dokumente treba dostaviti da bi dobio svoju kartu. Međutim, kada im je sve predao, dočekao ga je „hladan tuš“.

– Rekli su da mi ne mogu dati godišnju kartu za zonu 1, već za zonu 2. To je van svake pameti, da platim kartu i da onda vozim auto dva kilometra dalje od kuće. Ja sam penzioner i zamislite situaciju kada kupujem nešto što ne mogu nositi u rukama, neću moći parkirati blizu kuće, nego ne znam ni ja gdje i pri tome se voziti kroz cijeli Mostar, jer je Titova jednosmjerna, da nađem mjesto u zoni 2. Znači, htio sam kupiti kartu jer ne želim imati problema sa zakonom, ali na ovakav način ne znam šta da radim – ustvrdio je Abaza.

Cijene karata

Pojašnjenje za ovu situaciju nismo uspjeli dobiti, jer direktor „Mo-parkinga“ Ivan Barbarić nije odgovarao na naše pozive. Iz tog preduzeća nam je rečeno „da nema nikog iz Uprave ko bi nam mogao dati informaciju“.

Na službenoj internet-stranici „Mo-parkinga“, u rubrici „ Najčešća pitanja“, dat je i odgovor na pitanje „Ko sve može kupiti povlaštenu kartu u zoni 1“. Kako je navedeno, povlaštene mjesečne i godišnje karte mogu kupiti stanari unutar zone 1, pravne osobe, fizičke osobe obrtnici i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost u zoni 1. Svi drugi mogu kupiti komercijalnu kartu.

Cijena karata po satu u zoni 1 iznosi 1,50 KM, a u drugoj zoni jednu marku. Dnevna karta košta 20 u prvoj zoni, a u drugoj 15 KM. Stanari u prvoj zoni mogu kupiti mjesečnu kartu po cijeni od 25 KM, a u drugoj 15 KM, dok su godišnje 225 KM i 135 KM.

Povlaštena karta za fizičke osobe/stanare izvan zone naplate na mjesečnom nivou košta 40 KM, i to samo za zonu 2, a godišnja 360 KM. Komercijalna mjesečna karta iznosi 150 KM u zoni 1, a u zoni 2 100 maraka, piše Avaz.ba.