DNEVNI Mostar

PARTIZANSKO, TRIMUŠA, PARK ZA PSE: U što će mostarska vlast potrošiti britanskih 1,3 milijuna maraka?

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar pozvalo je mostarskog gradonačelnika Marija Kordića da zaustavi devastaciju Partizanskog groblja.
Iz tog udruženja priopćili su kako su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem na kome bi razgovarali o zaštiti tog nacionalnog spomenika, ali poziv iz Gradske uprave još nije stigao.

Devastacija se nastavlja
– Paralelno sa šutnjom o susretu u javnost kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize, zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije, navodi se u priopćenju.
Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a podsjećaju da je mostarsko Partizansko spomen groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije te da se njegova obnova ne može provesti onako kako su najavili iz Gradske uprave.

– Gradonačelnik bi morao znati da kompleks Partizanskog spomen groblja nije dio nikakve ‘trimuše’ nego zaseban zaštićeni kompleks, a da se trim staza nalazi na istom brijegu, ali s druge strane. Inzistiranje na tome da je Partizansko spomen groblje dio trim-staze vrijeđa žrtve tamo obilježene, ali i obitelji žrtava te sve poštovatelje njihovog djela. Čini nam se da je sve to dio davnog plana da se napravi prenamjena ovog atraktivnog prostora, koji poratnim politikama u Mostaru smeta, poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.
Kako se dalje navodi u priopćenju, minimalna sredstva planirana u gradskom proračunu za održavanje Partizanskog groblja uglavnom se ne utroše te se postavlja pitanje zašto je to tako i gdje odlazi planirani novac.
– Ulaz u kompleks Partizanskog spomen groblja pretvoren je u javni nelegalni parking. Pored svih upozorenja i zahtjeva da se to spriječi nikada ništa nije poduzeto. To nelegalno parkiranje i ulazak, čak i kamiona, devastira ovaj kompleks, ali i pokazuje odnos Grada prema ovom vrijednom spomeniku. Zbog nečinjenja gradske uprave i administracije, koje je nastavak politike prethodnog gradonačelnika, ako se nastavi propagirati devastaciju ovog spomenika, ne preostaje nam ništa drugo do ići prema odgovarajućim državnim, entitetskim i pravosudnim organima, stoji na kraju priopćenja za javnost Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

Projekt financira britanska vlada
Podsjetimo, početkom godine gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio je revitalizaciju „čitavog područja Trimuše, u sklopu kojega je i Partizansko groblje, odnosno spomen-obilježje“.
– Mi već duže vremena sa britanskom ambasadom i razgovaramo i ovim putem bih se htio zahvaliti što su se uključili u rješenje tog problema. Naime, Trimuša, zajedno sa tim područjem, trebala bi postati jedno lijepo zeleno izletište grada Mostara, revitalizacija trim-staza, ugradnja dodatnih uređaja za vježbanje na otvorenom. Čak smo razmišljali i o jednoj otvorenoj sceni, na kojoj bi se održavala kulturna događanja u gradu Mostaru, tako da imamo velike planove. Projekt idejnog rješenja je već gotov, prezentirano je britanskoj ambasadi, prezentirano je i udrugama i javnosti, napravili smo jednu mini javnu raspravu. Svi su zadovoljni rješenjem, rekao je Kordić tada.
Kasnije je u sklopu Mostarskog sajma predstavljen projekt “MoStar – Prostori koji pokreću”, a riječ je o trogodišnjem projektu čiji je cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru. Očigledno je da je britanska ambasada prihvatila financirati ovaj projekt.
Projekt “MoStar – Prostori koji pokreću” financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need (PIN).
Ovim povodom, britanski veleposlanik u BiH Matthew Field istakao je da se Ujedinjeno Kraljevstvo posebno zanima za događanja u Mostaru.
– Vjerujemo da ovaj grad ima potencijal da bude primjer prosperiteta, kreativnosti, reforme, partnerstva i napretka, ali da je u prošlosti često bio iznevjeren. Uvjereni smo da će naš novi projekt u Mostaru doprinijeti pozitivnom razvoju i zadovoljstvo nam je što imamo priliku da nadogradimo na sjajna postignuća civilnog društva. Projekt, koji sada ulazi u fazu implementacije, ima za cilj da podrži održivi, inkluzivni mir u Mostaru putem investicija u javne prostore koji su u interesu građana, rekao je Field.
Veleposlanik je naglasio kako ovaj projekt nije izolirani napor, već da je on dugoročna predanost koja je u samoj srži strategije rada Veleposlanstva, koja na prvo mjesto stavlja građane Mostara.
– Mi ćemo nastaviti raditi na izgradnji efikasnih, odgovornih i legitimnih sustava u regiji koji daju rezultate u interesu javnosti, i u kojima građani imaju aktivniju ulogu i javnom i političkom životu, zaključio je Field.

Što će se graditi?
Koordinatorica projekta Ines Popovac zahvalila je tada Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i njihovom veleposlanstvu u BiH koji su prepoznali važnost i kvalitetu projekta za Mostar.
– Kroz ovaj projekt mi ćemo raditi na unaprjeđenju i upotpunjavanju sadržaja za park šumu Trimušu, odnosno Biskupovu glavicu, sa svim pripadajućim sadržajima. Kroz projekt će se raditi na kompletnoj revitalizaciji cijelog područja parka šume Trimuša, što znači da ćemo raditi sve pripremne radove, postavljati urbani mobilijar, instalirati mnoge sadržaje za djecu i odrasle u kontekstu rekreacije, izleta i svih sadržaja koje Trimuša već nudi, ali su nažalost zapušteni i devastirani, ustvrdila je Popovac.
Kazala je da imaju u planu više sadržaja.
– Planirano je postavljanje više dječjih igrališta, amfiteatra, adrenalinskog parka i mnogih ostalih sadržaja, a kroz ovaj projekt ćemo implementirati i postavljanje javne rasvjete za cijelo područje. Podržat će se i mnoge inicijative za razvoj grada Mostara jer Mostar želimo učiniti jednim sigurnijim, boljim, ugodnijim i boljim mjestom za život, naglasila je Popovac.
Po njezinim riječima, radovi bi trebali krenuti čim se završi sa svim procedurama.
– Uključeni su Trimuša, Partizansko groblje, park šuma iznad Trimuše u kojoj se planira raditi park za pse. Cijeli projekt je procijenjen na 1, 3 milijuna maraka, a njegova finalizacija planirana je za kraj 2024. godine, izjavila je tada koordinatorica projekta.
Očigledno, sada se zbog određenih nejasnoća postavlja pitanje za što je točno namijenjeno 1,3 milijuna konvertibilnih maraka? Odnosno, gdje će se točno potrošiti taj novac te koliki dio ide na uređenje Partizanskog spomenika, a koji dio na uređenje Trimuše, parka za pse, a koji za Biskupovu glavicu? J. S.