DNEVNI

Patrijarh dolazi u Mostar na donatorski ručak

Radovi na obnovi Sabornog hrama svete trojice u Mostaru još traju.

Obnova jednog od najstarijih sakralnih objekata u Hercegovini započela je još prije 15 godina, te je ušla u svoju posljednju fazu. Preostalo je urediti prostor oko crkve, unutarnjost, istina ne sve, jer je urađen dio posla.

Obnova

Potrebno je urediti namještaj, pod, oslikavanje, rasvjetu, unutarnje i vanjsko uređenje zidova, potporne zidove i parter.

– Trenutno smo s radovima u unutarnjosti. Izliva se podloga koja prethodi podu. Uskoro će i montaža poda. Građevinski radovi s vana su gotovi. Predstoji uređenje enterijera crkve, kao i izrada projekta za uređenje partera, odnosno partera oko hrama. Ono će podrazumijevati izradu podzemne garaže i pratećih objekata u sklopu same porte hrama, ističe protojerej Marko Gojačić.

Teško je precizirati koliko je za dovršetak radova još potrebno novca, jer cijene građevinskog mateijala stalno rastu. Na raspolaganju je 500 tisuća maraka, koje je donirao Grad Mostar.

– U narednom periodu će se izraditi projekt za uređenje enterijera porte. Mi točno ne znamo koliko bi nas sve koštalo. Sve ovisi od glavnog projekta, dodaje.

Sve će jasnije biti nakon donatorskog ručka, planiranog 24. rujna u Mepasu.

– Dolazi nam partrijarh Porfirije. Služit će svetu liturgiju, a nakon liturgije će biti uporiličen donatorski ručak na kojem očekujemo mnogo ljudi. Želimo nastaviti prikupljati donacije, kako bi se crkva konačno potpuno obnovila, naveo je.

Jubilej

Crkva ove godine proslavlja jubilarni rođendan. Svoja vrata vjernicima otvorila je prije točno 150 godina. Tim povodom predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg sastao se s parohom Duškom Kojićem. Razgovarano je o nastavku radova, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnom položaju srpskoga naroda u HNŽ-u.

– Saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ubraja se među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu. Također, jednim je od znamena multietničnosti našega grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našega mandata, kazao je Herceg.

Dodao je kako Vlada pruža potporu svim gradovima i općinama, kao i svim vjerskim i nacionalnim zajednicama u HNŽ-u, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Podsjetio je na činjenicu da je upravo njegova vlada riješila dugogodišnje pitanje konstitutivnosti Srba u HNŽ-u, najavivši nastavak potpore završetku obnove crkve. Vlada HNŽ-a u prosincu prošle godine među prvima je reagirala financijskom potporom kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, devastirao električne instalacije na crkvi.

N. K.