DNEVNI NOGOMET

PL: Bh. travnjaci i dalje u divljini

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Nogometaši Sarajeva i Slobode odigrali su danas na Koševu neriješeno 0:0 u prvoj utakmici 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Premijer liga BiH zaista je napredovala. Posebno po pitanju domaćinskog karaktera kojeg se u dobroj mjeri riješila. No, i dalje ona ima elemenata zbog kojih ju možemo okarakterizirati divljom, što se u korona eri pokazalo u nekoliko navrata.

Žestinu i divljinu Premijer lige BiH iz nekadašnjih vremena, s početka zajedničke ere, svojevremeno je romantično opisao i Luka Modrić, koji se, iako već godinama igra u najboljim i najbogatijim klubovima svijeta, i dalje dobro sjeća.
– Premijer liga bila je dosta gruba, a pogotovo je teško bilo igrati u gostima. Najgore je bilo u Trebinju, a za nijansu manje u Banjaluci i Zenici. Suci jednostavno nisu štitile gostujuće igrače. Dobio sam poprilične batine po nogama. Primjera radi, u Trebinju su stradali moji najdraži štitnici, s Ronaldovim likom, koje sam pazio i ljubomorno čuvao. Neki frajer ušao mi je đonom na nogu i metalnim čepovima kopačke probio rupu u plastičnom kostobranu! Ronaldo me spasio od teže ozljede, napisao je Luka u svojoj autobiografiji iz 2019. i sve nas podsjetio kako je to bilo igrati na našim travnjacima tamo 2003/04.
Bilo je to neko divlje vrijeme, sudačke krađe/previdi bili su dio folklora, šarma, ali srećom – s vremenom je prevladao razum pa je takav način razmišljanja arhiviran, a dobili smo moderniju, Premijer ligu koja se mogla igrati i na strani. Dobili smo, kako gdje, i neke kvalitetnije travnjake, bolje stadione, ali da je zadnjih godina sve bilo u dobitku – daleko je od toga. Evo, samo zadnje dvije sezone, Premijer liga BiH, si je dva puta žestoko pucala u nogu.

Krnja odluka o krnjem prvenstvu

Prošle sezone prvenstvo je prekinuta poslije dvije odigrane trećine – iako je u velikoj većini Europe drukčije odlučeno, prije svega u susjedstvu, Hrvatskoj, Srbiji.
– Sarajevo je novi prvak BiH, u Europu će i Željezničar, Zrinjski i Borac, iz Lige ispadaju Čelik i Zvijezda, napisali samo tada, u jednoj analizi u kojoj smo uzaludnoj pokušali pronaći tragove logike iza odluke prekida.
I dan danas, nakon što je slika postala kompletnija, naše tadašnje riječi stoje: ‘Odluka je to koju je jučer predložila Natjecateljska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, a kako je potvrda od strane Izvršnog odbora koji tek treba zasjedati samo formalnost  – tako će i biti. Ne djeluje logično, jer Sarajevo je s dvije trećine kompletiranog prvenstva odnijelo titulu s tri boda prednosti u odnosu na Željezničar, a ne može se reći ni da je Čelik, sa dva boda ispod sigurne zone, izgubio status premijerligaša a da je dobio šansu spasiti se.
Ali to vam je to. Tjedni natezanja oko nastavka sezone iznjedrili su kraj poput onoga u najpredvidljivijim filmovima, nakon kojih vam bude žao vremena koje ste potrošili na njega.
Svi su, ima tome mjesec dana, možda i više, znali da se sezona neće nastaviti, ali eto, održavani su te video-konferencije, vršile se korona inspekcije stadiona, klubovi (njih pet od dvanaest) testirali igrače na COVID-19, a odluka iz Republike Srpske po kojoj se nogomet u tom entitetu neće igrati prije 1. srpnja – iskorištena je kao čvrst alibi da se sve završi prije nego treba završiti, prije nego se odigra preostalih jedanaest kola, prije nego se  Kupu odigraju polufinala i finale.’
Iz Saveza su se nakon odluke sasvim nepotrebno pravdali i time samo naglasili grešku, odluku koju su pozdravili tek oni koji su njome profitirali.

Selektiranje publike  

Bilo pa prošlo, pomislit ćete. No krnje prošlosezonsko prvenstvo ubrzo je, već ove sezone, zasjenjeno s dva krupna detalja za rubriku ‘kutak za sporni trenutak’. Oba su se dogodila dva kola uoči završetka sezone i nijedan ne može služiti na čast Nogometnom savezu BiH koji se opet sakrio iza paravana tuđe odgovornosti. Najprije je došlo do odluke o povratku publike na stadione  – selektivne odluke. Jer odobren je povratak gledatelja na stadione u RS-u, a zatim – na još jednom stadionu u Federaciji!
– ‘Odbor za natjecanje dao je suglasnost za odigravanje utakmica Premijer lige BiH uz nazočnost publike na stadionima klubova čije se sjedište nalazi na području na kojem je od strane nadležnog kriznog stožera dozvoljeno prisustvo publike na sportskim događajima’, izvijestio je Savez i najavio tako najavio da će se u RS-u do kraja sezone igrati pred određenim brojem gledatelja.
I ne bi to bilo toliko čudno da zatim gledatelji od strane Saveza nisu odobreni na jednom stadionu u Federaciji. Samo jednom! Na Pecari u Širokom.
– Nepravedno je to jer ispada da nismo svi u istom položaju, dotaknuo se odluke strateg Zrinjskog Sergej Jakirović pa dodao: Izgleda da virus staje na određenim dijelovima entiteta. Ne znam kako ovo objasniti. Ili pustimo svima ili nikome. Nije mi logično, da ne bih dalje rekao nešto neprimjereno, ali je nepravda. U Širokom će sutra biti 1000 gledatelja, a kod nas, samo 18 kilometara dalje, igrat će se sve po dosadašnjem protokolu. Svatko tko kaže da je to logično, ne razmišlja svojom glavom.
Pokušali su neki objasniti kako je sve ovo stvar odluke vlasti, kako su one u RS-u jednostavno radile po svom, što je iskoristio Borac, zatražio odobrenje i dobio. Pokušali su neki objasniti i to da je sasvim normalno da je Široki dobio odobrenje, jer su tamošnje županijske vlasti na osnovu procjene kriznog stožera također ocijenile da se navijači mogu vratiti… bez obzira na to što Vlada Federacije kao relevantna uopće nije razmatrala mogućnost da u ovom entitetu vrati publiku na sportska borilišta. To uopće nije bitno, koliko je bitno da su neki klubovi zahvaljujući konačnom odobrenje Saveza postali – povlašteni iz više perspektiva.

Proceduralni faul   

I kao da ovo s publikom nije bilo dovoljno, u istih par dana odvila se i pomalo tragikomična situacija s Olimpikom. Vukovi su odustali od prvenstva – dva kola prije kraja i tako doveli u pitanje njegovu regularnost.  
Sudačke lakrdije na utakmicama, dijeljenje kartona i sankcioniranje na samim utakmicama za potrebe drugih klubova, dosuđeni kazneni udarci, politika u svim porama saveza, dijeljenje saveza na entitetsko odlučivanje, preglasavanje po nacionalnom ključu, način izbora svih komisija, zaštićeni suci koje se mogu ponašati kako žele, jer znaju da što god da urade, neće biti kažnjeni, samo su neke od stvari koje su obilježile ovu sezonu, iznio je u svom priopćenju sada već bivši premijerligaš sve što ga je smetalo u ovoj sezoni.
Savez je priopćenje Vukova popratio službenom odlukom o proceduralnom degradiranju u niži rang zbog financijskih dugovanja kluba, ali na žestoke optužbe na svoj račun, a poslije ovako krupne odluke Olimpika, nije odgovorio.
– Ovim činom FK Olimpik je nastojao da neispunjavanjem svojih obaveza teret odgovornosti prebaci na NS BiH.  Administracija Saveza je uvijek na raspolaganju svakom klubu u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema u njihovom radu, zato nas je još više iznenadio potez FK Olimpik, stajalo je u službenom odgovoru iz Saveza.
Ne bi to nešto promijenilo po pitanju stava Olimpika i mnogih drugih prema suđenju, koja možda više nije isključivo domaćinsko, ali je sigurno svakakvo. Sigurno ne bi, Vukovi će ostati gladni, ogorčeni. Ali izostanak službenog odgovora iz Kuće nogometa na onako teške optužbe, ipak je veliki proceduralni faul. Još jedan u vrlo kratkom vremenu.  

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


VEZANO

PL: Zrinjski u obranu naslove kreće iz Tuzle

urednik

Velež: Moglo je više, ali i manje

urednik

PL: Zrinjskom za naslov treba još samo pobjeda protiv Sarajeva

urednik