DNEVNI

Plemenit izazov: Unatoč paralizi bivši ragbi igrač savladao visinu Mont Everesta penjući se uz stepenice

Bivši profesionalni igrač ragbija Ed Jackson savladao je visinu Mont Everesta penjući se uz stepenice u kući svojih roditelja. On je put od 8.848 metara savladao prelazeći preko ukupno 89.056 stepenika, za šta mu je trebalo da se 2.783 popne uz iste stepenice. Ovaj poduhvat imao je i jako plemenitu pozadinu, naime, Jackson je tokom izazova prikupljao novac u humanitarne svrhe.

Nakon što je 2017. godine doživio tešku nesreću u bazenu, doktori su Jacksonu rekli da možda nikad više neće hodati. Međutim, on nije mirovao, već je tokom nevjerovatnog oporavka uzeo učešće u mnogim inspirativnim izazovima, uključujući i uspon na Snowdon, najvišu planinu u Walesu, kao i na Mount Buet u Francuskoj.

Jacksonon najnoviji izazov, tokom kojeg je na svojim stepenicama nastojao savladati put jednak visini Mont Everesta, počeo je u utorak, 21. travnja, u 8 sati ujutro. Posljednji korak je načinio u petak u 16 sati.

Bivši napadač ragbi klubova Bath i London Wasps je provodio po osam sati dnevno hramajući uz stepenice na jednoj nozi. Jackson je u takvom stanju zbog Brown-Sequardovog sindroma, neurološkog oboljenja koje rezultira slabljenjem ili paralizom jedne strane tijela.

Darren Wheeler/Red Bull Content Pool

U trenutku kada je simbolički stao na vrh uspona, prikupio je više od 34.000 funti za Wings for Live fondaciju koja se bavi istraživanjem leđne moždine i dobrotvorne organizacije povezane sa britanskim sistemom javnog zdravstva.

Ni ovaj izazov nije prošao bez uobičajenih bolova i opasnosti s kojima se čovjek obično susreće na Everestu, a Jackson je pretrpio brojne žuljeve na prstima ruku i nogu, kao i nekoliko lavina stiropora koje su uzrokovale njegova supruga i maćeha.

Darren Wheeler/Red Bull Content Pool

„Bila su to jako čudna četiri dana! Mislio sam da će ovaj izazov biti nevjerovatno dosadan, ali sam jako uživao u velikoj i raznovrsnoj podršci ljudi, od onih koji su se pridružili tokom mojih Instagram javljanja uživo do telefonskih poziva kojima su mi poželjeli sreći“, rekao je Jackson po završetku izazova.

„Oduševljen sam iznosom novca kojeg smo prikupili za ove sjajne organizacije, ne mogu ni zahvaliti dovoljno svima na njihovim velikodušnim donacijama. Najveća zahvalnost vjerovatno treba da ide mojoj ženi i roditeljima što me trpe“, dodao je ovaj inspirativni sportaš.

Izvor: Redbull.ba