DNEVNI REGIJA

PLENKOVIĆ: Milanović je bio ljuti zagovornik Komšića, a danas najbolji frend s Dodikom

Piše: Dragan Bradvica

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović oštro kritizirao stavove hrvatskog premijera Andreja Plenkovića oko Bosne i Hercegovine, i položaja Hrvata u BiH, stigao je i odgovor.

– Dakle, ljuti zagovornik Željka Komšića, a to je za hrvatsku javnost i osobito za Hrvate u BiH potrebno ponoviti, bio je Zoran Milanović. To je čovjek koji je odlazio u Sarajevo na skupove i snažno podržavao Željka Komšića protiv kandidata HDZ-a na izborima za člana Predsjedništva BiH na teritoriju Federacije. Sada ne znam ni kakav, transformirani Milanović koji je valjda najbolji frend s Miloradom Dodikom to zaboravlja, to ignorira. Hrvati u BiH vrlo dobro znaju čija je to vlada, čiji je to angažman konzistentan oko prava Hrvata u BiH, oko njihove jednakosti, oko nastojanja da se nađe pravovremeno rješenje za izmjenu Izbornog zakona BiH koji će poštovati Daytonsko-pariški okvirni mir, a to je Ustav BiH, koji će poštovati slovo i duh Daytona, a to je da Hrvati biraju legitimnoga predstavnika u Predsjedništvo BiH. To sigurno nije ljuti zagovornik Komšića, a to je Milanović, nego je to moja vlada, HDZ, ministar vanjskih poslova i to su ljudi koji se bave ovom temom godinama i stalno govore jedno te isto. Nisu promijenili aršine, nisu promijenili kaput i nisu promijenili politiku, kazao je Plenković obraćajući se novinarima na skupu COP26 koji se održava u Glasgowu. Kaže kako su ove poruke posebno upućene Hrvatima u BiH da to ne zaborave i da to ne smetnu s uma.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje o izvješću visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o stanju u našoj zemlji, kaže kako je on upozorio na trenutnu situaciju, na tenzije, gdje se blokiraju institucije, gdje se održavaju razgovori koje vode predstavnici američke administracije kako bi se pronašlo pravovremeno rješenje za izmjene Izbornog zakona u BiH. To je važno, kako nastavlja, okončati do kraja ove godine kako bi se 2022. održali izbori u kojima više ne bi bilo izbornog inženjeringa i da Hrvatima na teritoriji FBiH Bošnjaci ne bi ponovno birali člana Predsjedništva BiH, kao što je to bio slučaj s Komšićem.

– Mi smo svjesni svih opasnosti u BiH koji ne doprinose tome da zemlja normalno funkcionira, o tome sam nedavno govorio i u Bruxellesu. Cilj Hrvatske je poštivati BiH kao samostalnu, suverenu zemlju, zemlju koja funkcionira na načelu 1, 2, 3 – jedna država, dva entiteta, tri ravnopravna konstitutivna naroda – a osobito da se ta anomalija izbornog inženjeringa prema Hrvatima eliminira. To je nepravedno, to nije bio smisao Daytona, to nije bi smisao niza međunarodnih aktera 1995. i to je jasno svakome kao dan, naglasio je Plenković.