DNEVNI REGIJA

PLENKOVIĆ ŽELI CIJEPITI CIJELU BiH I HRVATSKU: Imaju cjepiva za 150 godina!

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Hrvatska ima dovoljno cjepiva da cijepi cijelu Hrvatsku i BiH, i to s obje doze.

– Mi ćemo ove godine dobiti jedno osam milijuna cjepiva, imamo toga dovoljno da cijepimo cijelu Hrvatsku i BiH, i to s po dvije doze – kazao je Plenković, prenose hrvatski mediji.

Dodao je kako će Hrvatska sa zadovoljstvom donirati cjepivo svojim susjedima.

– Mi za 150 godina nećemo potrošiti cjepivo koje smo naručili. Mi ćemo morati donirati cjepivo svojim susjedima, i to ćemo učiniti sa zadovoljstvom. Oni se svi mogu besplatno cijepiti i štiteći njih štitimo sebe. Onda ćemo donirati i Africi i drugima, ukupno 6 milijuna doza – naglasio je hrvatski premijer.

Složio se s Milanovićem

Novinari su Plenkovića pitali o Milanovićevoj izjavi da bi nakon sezone trebalo ukinuti sve mjere. 

-Ja sam skoro istu stvar rekao prije Milanovića na našim internim sastancima. Čak bih se i s ovim mogao složiti. Sad će ispasti i da se slažemo. Što je poanta? Na nama je odgovornost da gledamo cijelu sliku. Ja bih volio da sezona traje da kraja kolovoza, a onda u 9. i 10. mjesecu dolaze naši tradicionalni gosti, dobro informirani. Ovo cijepljenje neće biti vježba za jedno ljeto Moguće je da ćemo se trebati docjepljivati. Mi ćemo naručiti cjepivo i za dogodine, morat ćemo ga i donirati BiH, Srbiji. Oni se svi sada mogu sada cijepiti u Hrvatskoj besplatno. Štiteći njih štitimo i sebe, to je dobar potez. Viškove ćemo donirati i drugim zemljama, Africi. Na kraju će se to negdje koristiti, ali logika je štititi svoje građane prije svega. I onda ako smo omogućili svim državljanima da se štite, a jedan dio se neće štititi, a nije obavezno cijepljenje, onda ne možemo mi sad reći – okej, mi ćemo nastaviti trošiti pare svih poreznih obveznika na razne mjere potpora, a dio ljudi nastavlja svojim ponašanjem davati šansu virusu da se širi u bazenu među onima gdje može. To nije normalno. Ja ne mogu nikoga prisiliti na cijepljenje, niti to kanim. Ali valjda se možemo informirati ispravno. Maltežani su se pohrlili cijepiti jer znaju da ako neće doći gosti da neće biti para. Molim vas ljudi, jedan plus jedan, nije ovo teška jednadžba – rekao je Plenković.