DNEVNI RAT U UKRAJINI

Pobuna u Rusiji! Oglasio se Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će oni koji su na putu izdaje ili pripremaju oružanu pobunu biti kažnjeni.

Putin je apelirao na Wagnerove snage u obraćanju u subotu.

– Apeliram na one koji su gurnuti u provociranje vojne pobune –  rekao je.

Putin je dodao “da su nam u ovom trenutku potrebni jedinstvo, konsolidacija i odgovornost”.

Vlasti u Moskvi i okolini kažu da su proglasile protuterorističko izvanredno stanje u pozadini oružanog ustanka vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina, prenosi Al Jazzera Balkans. 

– Kako bi se spriječili mogući teroristički napadi u gradu i moskovskoj regiji, uspostavljen je režim protuterorističkih operacija – saopćeno je iz Nacionalnalnog antiterorističkog odbora Rusije.

U Moskvi su pojačane mjere sigurnosti. Regija Voronjež na jugozapadu Rusije, koja graniči s Ukrajinom, također je proglasila ovu vrstu izvanrednog stanja.

Protuterorističko izvanredno stanje omogućuje ruskim vlastima da povećaju kontrole i olakšaju hapšenje građana. Telefonski pozivi mogu se prisluškivati i češće.


VIDEO Prigožin: Zauzeli smo ključne objekte u Rostovu. Naša je i zračna luka
SCREENSHOT: TWITTER

ŠEF WAGNEROVIH plaćeničkih snaga Jevgenij Prigožin rekao je da su njegove trupe zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu. “Pod našom su kontrolom vojni objekti Rostova, uključujući zračnu luku”, rekao je Prigožin u videu objavljenom ujutro.

Rekao je da su njegove snage zauzele stožer ruske vojske na jugu zemlje u gradu s preko milijun stanovnika u pograničnom području s Ukrajinom. To se nije moglo odmah neovisno potvrditi. Ministarstvo obrane u Moskvi zasad nije komentiralo Prigožinove tvrdnje. Prigožin je također rekao u videu da su borbeni zrakoplovi za rat protiv Ukrajine nastavili polijetati s aerodroma u Rostovu prema planu: “Avioni … polijeću prema planu.”

Prigožin je ranije ustvrdio da su njegovi vojnici oborili vojni helikopter koji je pucao na civilni konvoj. Nije pružio dokaze za svoje tvrdnje i one se nisu mogle neovisno provjeriti.

Guverner: Ostanite u kućama

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je stanovnicima da ostanu mirni i u kućama. Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda, napisao je na Telegramu. “Agencije za provođenje zakona poduzimaju sve što je potrebno kako bi osigurale sigurnost stanovnika tog područja.”

Vlasti ruske prijestolnice Moskve i okolice proglasile su protuterorističko izvanredno stanje zbog oružane pobune vođe ruskih plaćenika Prigožina. “Kako bi se spriječili mogući teroristički napadi u gradu i moskovskoj regiji, uspostavljen je režim protuterorističkih operacija”, objavio je ujutro ruski Nacionalni antiteroristički odbor.